5 år efter “lorterapport”: Nu kommer flere elever på toilettet

Mange kommuner har investeret millioner i at forbedre toiletforhold på skoler. Der er dog stadig børn, som tisser i bukserne fordi de ikke vil bruge skolens toiletter, fortæller Sundhedsplejerske.
Foto: jhandersen, Smarterpix

Der er godt nyt for nogle af de skoleelever, der for fem år siden svarede, at de var utilfredse med toiletterne på deres skole.

I 2017 var 50 procent af de danske skolebørn nemlig utilfredse med toiletterne på deres skole, hvilket betød at hver fjerde holdt sig indtil de kom hjem. Det viste en undersøgelse lavet af Masseeksperimentet, som også konkluderede at mange børn derfor risikerede at tisse i bukserne og få forstoppelse.

Det fik flere kommuner til at investeret millioner i at forbedre toiletforholdende på flere af landets skoler.

Hvidovre er en af disse kommuner. Tirsdag blev det politisk besluttet at bruge 15,9 millioner på at bygge 59 nye toiletter fordelt på 6 skoler.

Her er de i øjeblikket op til 30 elever om 1 toilet, og flere elever holder sig derfor indtil de kommer hjem.

”Vi hører mange historier om elever, som har ondt i maven og ikke kan lide at gå på toilettet, fordi der er mange i kø”, fortæller formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Hvidovre Kommune, Sara Benzon (SF).

Læs også: Over 10 børn med særlige behov mangler skolepladser: »Det er et kæmpe problem«

Våde bukser og blærebetændelse

Den tendens kan Susanne Lücke, som er formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, nikke genkendende til. Hun forklarer, at det kan have sundhedsmæssige konsekvenser for børn at holde sig.

”Hvis børn ikke følger kroppens signaler i forhold til, hvornår man skal på toilettet, så kan man komme til at tisse i bukserne, få blærebetændelse eller ondt i maven”, siger hun.

Faktaboks: Toiletbesøg og inkontinens

·       12 procent af elever lider af urin- og afføringsinkontinens

·       Urinkontingens er ufrivillig vandladning

·       Afføringsinkontinens er manglende evne til at kunne holde på luft og afføring

·       Den hyppigste form for inkontinens er at tisse i sengen, men mange elever har også inkontinens om dagen

·       Der er større risiko for inkontinens som voksen, hvis man har haft det som barn

Kilde: Masseeksperimentet 2017, ”På Toilet”

Det stemmer overens med de resultater, som undersøgelsen lavet af Masseeksperimentet fandt frem til i 2017. Nemlig at der er en klar sammenhæng mellem at holde sig i skolen og lide af inkontinens.

Masseeksperimentet er en årlig undersøgelse med fokus på forskellige temaer, der har relevans for skolebørns hverdag. Eksperimentet fra 2017, “På toilettet”, undersøgte forholdene på toiletterne og spurgte 20.000 danske skolebørn om deres oplevelse. Rapporten blev lavet i samarbejde med Center for Børneinkontinens ved Aarhus Universitetshospital.

“Svært at lære noget, når man holder sig”

Undersøgelsen viste, at toiletterne var værst i Region Hovedstaden. Her var der gennemsnitligt 25 elever pr. toilet. Sundhedsstyrelsen anbefaler max 10-15 børn pr. toilet. Derudover blev toiletterne ofte kun rengjort 1 gang om dagen, og mange var ikke blevet renoveret siden 1990. På nogle skoler var der op til 90 elever om 1 toilet.

En trist statistik, som Hvidovre i tirsdags besluttede sig for ikke at være en del af.

”Som kommune skal vi som minimum kunne levere ordentlige toiletforhold”, fortæller Benzon (SF) og opfordrer andre kommuner til at gøre det samme.

”Det er et sted, hvor man for relativt få penge kan gøre meget for børns trivsel. Det er svært at lære noget, hvis man sidder og har ondt i maven, fordi man holder sig”, fortæller hun.

Læs også: Solrød Kommune har flest elever i klasserne

Stadig 23 elever per toilet

Hvidovre Kommune er blot en af de mange kommuner, som i de seneste år har forbedret toiletforholdene på skolerne.

I alt har mindst 10 kommuner i Region Hovedstaden renoveret skoletoiletter for over 50 millioner kroner samlet.

Efter renoveringen af skoletoiletter vil Hvidovre Kommune dog stadig ikke leve op til Sundhedsstyrelsen anbefalinger.

På nogle skoler vil de stadig være op til 23 elever pr. toilet, hvilket går imod anbefalingerne på maksimalt 10 elever pr. toilet for de små klasser, og maksimalt 15 elever pr. toilet i de store klasser.

Faktaboks: Antal elever pr. toilet på skolerne i Hvidovre før og efter ombygning

Frydenhøjskolen:       25 elever/toilet.      18 elever/toilet

Avedøre skole:            26 elever/toilet.      17 elever/toilet

Dansborgskolen:        25 elever/toilet.      18 elever/toilet

Risbjergskolen:          29 elever/toilet.       22 elever/toilet

Langhøjskolen:          30 elever/toilet.       23 elever/toilet

Præstemoseskolen:   17 elever/toilet.       14 elever/toilet

Kilde: Hvidovre kommune

”Vi er ikke færdige med at bruge penge på området. Vi vil gerne leve op til anbefalingerne”, siger Sara Benzon (SF), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Hvidovre Kommune. De nye toiletter forventer at være færdige ved udgangen af 2023.

På trods af sammenhængen mellem dårlige toiletforhold og mulige sundhedsmæssige konsekvenser for børnene, er der ingen lovgivning på området. Det er i modsætning til arbejdsmiljølovgivningen for voksne, som kræver at der maksimalt er 15 voksne om 1 toilet.

 

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen stammer fra journalistens lyst til at følge op på rapporten udgivet i 2017. Vi kontaktede alle 29 kommuner i Region Hovedstaden på mail, og spurgte om de i løbet af de seneste 5 år har lavet lavet tiltag for at forbedre toiletforholdene på kommunernes skoler.