Lovændring kan tage alt lige fra en uge til flere år

Dyrenes Beskyttelses ønske om at ændre lovgivningen kommer efter, at en 59-årig mand i går, tirsdag, lovligt skød og dræbte sin nabos hund, Balder, fordi den var trængt ind på hans private ejendom.

Men det er svært at angive præcis, hvor lang tid det tager at ændre en lovgivning. Det fastslår professor i juridisk metode, Peter Erik Blume, fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.

– Det kan tage en uge, og det kan tage flere år. Det kan man simpelthen ikke fastslå, påpeger Peter Erik Blume, der er ikke vil udtale sig om den konkrete lov, mark- og vejfredningsloven. Denne lov gør det lovligt at skyde sin nabos hund – vel og mærke, hvis den generer naboen på hans private grund, og han har gjort ejeren opmærksom på det inden for det seneste år. 

Men til gengæld kan Peter Erik Blume sige noget om det generelle tidsperspektiv, når lovgivninger skal ændres:

– Det er meget forskelligt, hvor lang tid der går, før en lovgivning bliver ændret. Det kan gå hurtigt og det kan gå langsomt. Det afhænger af, hvor kompliceret det er. Nogen love er meget komplicerede og andre er mere enkle.

Lovforslag skal i gennem flere led

Men en lov bliver ikke ændret fra dag til dag. Lovforslaget skal nemlig først gennem forskellige administrative og formelle led, før det kan vedtages i Folketinget.

– Ministeriet laver et lovforslag, som så kommer i Folketinget, hvis regeringen vil fremsætte lovforslaget. Så er der tre behandlinger og så kan forslaget vedtages, siger professoren.

Fødevareminister Mette Gjerskov udtalte i går, tirsdag, at hun ville se på, om lovgivningen har brug for et moderne eftersyn, eftersom loven om mark- og vejfred er omkring 140 år gammel.

Læs også:

Minister klar til lovændring efter hundedrab

"Hvis Balder havde været en kamphund…"

Dyrenes Beskyttelse vil kæmpe for lovændring