Mænds fertilitet styrtdykker også med alderen

far med barn

Katarina Siig Søderberg & Margit Lundø Jensen

Mænds sædkvalitet og dermed evne til at få børn falder allerede fra 35-årsalderen. Det fastslår to nye rapporter fra USA og Norge.

– Det er altid kvinderne, der får at vide, at de skal skynde sig, og at det for alvor går ned af bakke, når de fylder 30, siger næstformand i Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse, Dorthe Knudsen. Men det er altså ikke kun kvinder, der skal tage hensyn til deres alder, hvis de vil have børn.

Når mænd runder de 35 går alderen både ud over antallet og kvaliteten af deres sædceller. Det betyder, at det bliver sværere at gøre en kvinde gravid, men medfører også større risici for spontan abort og misdannelser hos fosteret.

Barnløshed

– Ifølge Landsforeningen for ufrivilligt barnløse har cirka hvert femte par i Danmark problemer med infertilitet.
– Resultaterne fra Reproductive Technology Laboratories i Los Angeles stammer fra analyse af sæd fra 5.081 mænd i alderen 16-72.
– Den norske undersøgelse er foretaget på det medicinske fakultet på Universitetet i Oslo. Resultaterne er fundet ud fra 9.835 mænd mellem 2004-2011. Læs hele rapporten her

-Det er også nyt for mig, at mændenes alder spiller en rolle i forhold til fertilitet. Indtil for nylig troede jeg som mange andre, at mænd bare kunne blive ved uden problemer, indtil de var 80, fortæller Dorthe Knudsen.

Ældre fædre giver skizofreni

På SPZ Lab undersøger man sædcellers DNA, og medstifter Preben Christensen peger på, at selv sædceller, der synes raske, kan resultere i skuffende graviditeter.

– Med alderen bliver man dårligere til at reparere arvemassen, og selvom det er muligt for manden at gøre en kvinde gravid, kan det ende ud i det rene ingenting med en spontan abort.

 Samtidig påviser de to rapporter en sammenhæng mellem ældre fædre og sygdomme såsom skizofreni og autisme. Hvis en mand passerer de 55, er der desuden større sandsynlighed for, at han bliver far til en pige, da antallet af sædceller med y-kromosom falder fra denne alder.

I dag er mænd i gennemsnit 33,1 år første gang, de bliver fædre. Samfundsudviklingen peger i retning af, at mændeneså gennemsnitsalder stiger, mens ny forskning viser, at dette så vel som for kvinder kan skabe problemer fremover.