Pressede fødegange får flere sjællandske kvinder til at føde hjemme

Hjemmefødsler hitter på Sjælland
Hjemmefødsler hitter på Sjælland. Foto: Flickr

For flere sjællandske kvinder er hjemmefødsel nu blevet synonymet for en sikker og rar fødsel. Det viser tal fra Hjemmefødselsordning Sjælland. Hjemmefødselsordningen havde i 2014 213 kvinder, der valgte at føde hjemme. I 2015 forventer ordningens jordemødre at skulle rykke ud til 287  hjemmefødsler.

Jordemoder og formand for Hjemmefødselsordning Sjælland, Mie Hammershøi, mener, at der er flere årsager til, at flere får lyst til at føde hjemme, men at de pressede forhold på hospitalerne er en af de primære grunde.

– Den stadigt dårligere normering på fødegangene resulterer i stressede jordemødre. Det betyder, at flere kvinder vælger at føde hjemme, hvor fødslen kan foregå i ro, siger Mie Hammershøi.

Tea Nørgaard, der er mor til to, havde sin første fødsel og netop de pressede barselsgange med i overvejelserne, da hun skulle bestemme fødestedet for barn nummer to.

– Jeg havde ikke en særlig god første fødsel, da jeg følte mig presset til igangsættelse. Jordemoderen sagde, at jeg skulle sættes i gang nu, fordi der nu var kommet plads på fødegangen. Da jeg blev gravid anden gang, havde jeg lyst til en mere naturlig fødsel, og det kunne jeg kun få hjemme i trygge omgivelser.

Læs også: Jordemødre kræver lige forhold for hjemmefødende

Så da Tea Nørgaard skulle føde sit andet barn, blev det i stuen derhjemme med en jordemoder fra Hjemmefødselsordning Sjælland.

Den manglende normering på fødegangene resulterer i stressede jordemødre. Det betyder, at flere kvinder vil føde hjemme, hvor fødslen kan foregå i ro.
Mie Hammerhøi, formand for Hjemmefødselsordning Sjælland

Hjemmefødsler har mange fordele

Udover at undgå pressede situationer på hospitalernes fødegange, er der mange andre fordele ved at føde hjemme.

– Når man føder hjemme, får man ikke en jordmoder, der er smadret efter en rigtig lang vagt. Derudover bruger kvinden de naturlige fødselshormoner til en hjemmefødsel. På hospitalerne er der ikke altid tid til de fødende kvinder. Derfor bliver de stressede, og så overtager stoffet adrenalin, som modarbejder fødslen, siger Mie Hammershøi.

Læs også: Når fødslen finder sted i hjemmet

Formand for Jordmoderforeningen, Lillian Bondo, genkender tendensen med det stigende antal af hjemmefødsler som landsdækkende og pointerer, at undersøgelser peger på, at hjemmefødslen er en god og sikker fødselsform.

– Det er lige så sikkert for raske flergangsfødende at føde hjemme som at føde på et hospital. Forskellen er, at der er færre indgreb ved hjemmefødsler. Det ved man fra store engelske og hollandske undersøgelser. Jeg synes bestemt, at flere kvinder skal føde hjemme med den sundhedstilstand, som vi har i Danmark, siger Lillian Bondo.

Proceduren er anderledes på hospitalerne

Ved hjemmefødsler bliver jordemoderen hos den nybagte mor og den nyfødte op til to timer efter fødslen for at afslutte hjemmefødslen og tilse moderen. At have professionelle øjne på den første amning, at sikre sig mod en for voldsom efterblødning og sørge for, at kvinden har fået tisset efter fødslen, er noget jordmødrene gør til hjemmefødsler. Noget som ikke altid sker på hospitalerne.

– Enhver fødende på ethvert fødested burde være sikret, at hun har sin jordemoder de to timer efter. Det ville være det rigtige, siger Lillian Bondo.

– Det er lige så sikkert for raske flergangsfødende at føde hjemme som at føde på et hospital.
Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen

Hos Hjemmefødselsordning Sjælland oplever jordemødrene generelt en ekstremt høj tilfredshed med deres hjemmefødsler, og Tea Nørgaard er ikke i tvivl om, at hun ville vælge hjemmefødslen frem for hospitalet.

– Jeg var rigtig glad for forløbet, og jeg tænker, at hvis vi skal have nummer tre, så skal det helt sikkert også være hjemme igen, fortæller Tea Nørgaard.