Mættet af indsamlinger: Færre gik på gaden i kampen mod kræft

Der blev trasket dobbeltruter for at gøre op for de manglende frivillige søndag d. 3 april til Landsindsamlingen hos Kræftens Bekæmpelse.
Foto: Tomas Bertelsen

Vi kender det alle, man ligger under tæppet en søndag eftermiddag, og ”bank, bank, bank” så står de frivillige ildsjæle fra Kræftens Bekæmpelse og siger, at de altså også accepterer MobilePay. I år måtte nogle ildsjæle tage dobbeltruter, da knapt 2000 færre valgte at trække tre timer ud af kalenderen sidste søndag.

Søndag d. 3. april løb Landsindsamlingen til Kræftens Bekæmpelse 2022 af stablen.

I år meldte 51 frivillige i Høje-Taastrup sig til at hjælpe med at indsamle penge til forskning og støtte til kræftramte familier landet over. Det er et fald på 49 frivillige forrige år.

Kræft i Danmark

  • Hver tredje dansker får kræft, inden de fylder 75 år.
  • To ud af tre kræftpatienter overlever kræft i mindst 5 år.
  • Knap 362.533 danskere levede i udgangen af 2020 med en kræftdiagnose.
  • To ud af tre bliver pårørende til en med kræft.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

Hos Kræftens Bekæmpelse mener distriktschefen for Høje-Taastrup, Connie Petersen, at det kan skyldes dårlig timing af datoen blandt de faste frivillige der ofte melder sig af.

– Der har været mange arrangementer i Taastrup og omegn. Derfor har flere af de frivillige været ”mættet” af alle de indsamlinger. Desuden er der bare flere, der er blevet ældre og ikke kan gå ruterne længere, siger hun.

Læs også: Radio: Kræftsyge mænd taler mere med en hammer i hånden

Hun peger på, at frivillighjælp til Ukraine og ukrainske flygtninge har taget timer fra mange af deres ildsjæle.

Organisationer kæmper om det samme marked

Uden at ville udtale sig specifikt om faldet af frivillige ved gårsdagens Landsindsamling, synes Malthe Lindholm Sørensen, analysekonsulent ved den selvejende institution Center for Frivilligt Social Arbejde, også at hjælpen til Ukraine virker som et fornuftigt bud på, hvad faldet i antallet af frivillige til Landsindsamlingen kan skyldes.

– Der har været en stabil procentvis af frivillige på landsplan i Danmark de seneste par år på godt 40%, og de 40% konkurrerer de frivillige sociale organisationer om, at rekruttere til landsindsamlinger, udtaler Malthe Lindholm Sørensen.

Han peger yderligere på, at den dagsorden der er, og ens eget værdisæt har en indflydelse på, hvordan frivillige prioriterer deres timer.

– Man kan sige, at Kræftens Bekæmpelses sag ikke spiller helt ind i den dagsorden, der er lige nu på sendefladen, og det tror jeg er et godt bud på, hvad der kan have haft indflydelse på Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling, siger han.

Stemningen er positiv

Presse- og kommunikationsrådgiver ved Landsindsamlingen for Kræftens Bekæmpelse Frej Damm Bramming mener ikke, at det har været et dårligt år.

– Det er gået langt bedre end frygtet. Stemningen er positiv her. Især i en situation ovenpå nogle turbulente år med corona, og nu har der været mange andre indsamlinger, siger han.

Den online indsamling er stadig ikke afsluttet endnu og fortsætter indtil d. 10. april 2022.

Sådan gjorde jeg: Jeg fandt resultaterne fra Landsindsmalinger på nettet og kontaktede derefter Kræftens Bekæmpelse. Dernæst kontaktede jeg Center for Frivilligt Socialt Arbejde. Alle interviews er foregået over telefon.