Nyt sted vil lade unge mødes og tale om perfekthedskultur og kønsidentitet

Louise Lahn Sørensen er ny centerleder af Frivilligcenter Allerød. Hun vil, udover at styrke de lokale foreninger, skabe et rum for unge i kommunen, hvor der skal være plads til samtale og fællesskab. Foto: Mie Ravnholt Petersen

Nu vil et nyt frivilligcenter i Allerød Kommune fokusere indsatsen på unge. Det skal ske ved at skabe et rum, hvor der er plads til fællesskab og samtale.

– Jeg vil rigtig gerne igangsætte et ungenetværk, hvor unge kan mødes, og hvor temaet eksempelvis kan være ensomhed, lyder det fra Louise Lahn Sørensen, der 1. april 2024 blev ansat som centerleder for Frivilligcenter Allerød.

Udover ensomhed foreslår Louise Lahn Sørensen også, at ungesamtalerne kan tage udgangspunkt i emner som eksempelvis eksamenspres, perfekthedskultur eller kønsidentitet.

Allerød Kommune tilbyder i forvejen en lang række tilbud, når det kommer til socialt samvær for ældre.

Der findes på nuværende tidspunkt to Blixen klubber og to Hemingway klubber i Allerød Kommune. Det er sociale og kulturelle fritidstilbud, der har til hensigt at være et samlende og inspirerende netværk for henholdvis kvinder og mænd over 60 år.

Frivillighed er for mange vejen ud af ensomhed
Louise Lahn Sørensen, centerleder Frivilligcenter Allerød

Helt konkret har den nye centerleder et ønske om at igangsætte samtalegrupper, hvor frivillige aktører kort uddannes i rollen som samtaleleder, og hvor unge kan mødes i grupper på 6-8 personer og snakke om de ting, de har på hjerte.

Forløbene kan eksempelvis strække sig over 8-10 gange, men Louise Lahn Sørensen fastslår, at antallet af gange ikke er afgørende.

– Det vigtigste er, at gruppen kommer godt rundt om emnet, uddyber centerlederen.

Læs også: 100 år med frivillighed og samarbejde i Røde Kors Gentofte

Den nye leder meddeler dog, at der er flere ting, der skal sættes i system, før samtalegrupperne for unge kan blive en realitet. Hun kan på nuværende tidspunkt ikke konkretisere projekternes tilbliven yderligere.

Tre hurtige om frivilligcentre i Danmark

– Der findes 7o frivilligcentre i Danmark

– Et frivilligcenter har til hensigt at styrke og sikre betingelserne for den lokale frivillighed i lokalområdet

– Frivilligcentrene tilbyder selvhjælp til mange forskellige målgrupper, herunder mennesker der oplever ensomhed og sorg

Kilde: Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark, FriSe

Frivillighed former fællesskaber

– Frivillighed er for mange vejen ud af ensomhed, siger Louise Lahn Sørensen.

Håbet for frivilligcentret er, at det skal blive et sted, hvor borgerne i kommunen eventuelt kan samles om ”et fælles tredje”.

Det fælles tredje behøver ikke være defineret fra start, og den nye leder er åben for ideer og forslag til, hvordan Frivilligcentret Allerød skal prioritere sine kræfter i fremtiden.

Selv foreslår hun, at ungenetværkerne eventuelt kan tage udgangspunkt i brætspil eller bålhygge som en slags fælles tredje.

Dog informerer hun om, at den slags projekter er afhængige af fondsmidler og andre økonomiske foranstaltninger, før de kan blive en realitet.

Fokus på foreninger

Selvom den nye leder gerne vil igangsætte nye projekter, er hun også fast besluttet på at støtte op om de lokale foreninger, der i forvejen eksisterer i kommunen.

– Hvis foreningerne har brug for flere midler, vil jeg gerne hjælpe dem med fundraising, siger Louise Lahn Sørensen.

Formanden for Kultur-, Idræt- og Fritidsudvalget i Allerød Kommune, Merete Them Kjølholm (R), ser generelt meget positivt på det fremtidige tværgående arbejde mellem fritidscentret og de lokale foreninger.

– I kommunen har vi længe haft et ønske om at aktivere frivillighed på et højere niveau. Og vi vil gerne være med til at skabe nogle initiativer, som går på tværs, og som har til hensigt at gribe dem, der har behov for at blive grebet, siger Merete Kjølholm.

Formanden uddyber og fortæller, at kommunen gerne vil hjælpe med til at aktivere de i forvejen eksisterende kræfter ude i de lokale foreninger.

Læs også: Frivillige redder kommunen fra affaldsproblemer: ”Vi kan slet ikke følge med”

Det var et enig byråd, der tilbage i juni 2023 vedtog beslutningen om at anlægge et frivilligcenter i byen.

Det er første gang, at Allerød Kommune har et fritidscenter, og selvom projektet med fritidscentret i første omgang kører som en toårig forsøgsordning, så håber Louise Lahn Sørensen, at centret kommer på grundfinansiering efter de to år.

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt ud af, at Frivilligcenter Allerød havde fået ny leder. Hun interviewede først den nye leder for at blive klogere på de fremtidige projekter, og derefter tog hun kontakt til en politiker fra kommunen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.