Matchfixing skal bekæmpes som doping

file000187746493

– Der er i de senere år blevet afdækket en lang række meget store skandaler i Europa, som har ramt europæisk fodbold med et hammerslag, siger jurist og professor ved Aarhus Universitet Jens Evald.

Det er noget som trækker tråde langt ind i den kriminelle verden – Jens Evald, jurist og professor

Han er blandt oplægsholderne i denne uge på den store sportskonference Play The Game i Aarhus, hvor netop matchfixing og korruption i sport er på programmet. Han mener, at idrætsforbundene bør skæve til dopingverdenen i kampen mod matchfixing.

– Det er sådan i dag, at når vi taler om doping, så har vi et stort globalt regelsæt, som alle atleter uanset idrætsgren er underlagt. Sådan er det ikke ved matchfixing. Der er meget stor forskel på om man er fodboldspiller, tennisspiller eller snookerspiller, for hver enkelt sportsorganisation har forskellige regler, forklarer Jens Evald.

Og de mangeartede retningslinier kan få store konsekvenser ikke mindst for de involverede atleter. Ifølge Jens Evald mangler der fælles retningslinier i forhold til både bevisførelse og sanktioner, og derfor bør man overveje at hente inspiration fra dopingverdenen.

– Er vi ikke der i dag indenfor matchfixing, hvor doping var i 1999? Er der i dag et behov for at skabe et fælles overordnet regelsæt, så alle idrætsudøvere over hele verden, bliver underlagt de samme betingelser? Det bør man i hvert fald overveje, siger han.

Problemet rækker langt ind i den kriminelle verden

Men selv hvis man oprettede et internationalt organ på linie med dopingagenturet WADA, så tvivler Jens Evald på, at det ville styrke opklaringsprocenten særlig meget.

– Det er noget som trækker tråde langt ind i den kriminelle verden. Det er meget muligt, at man ender lidt i samme blindgyde, som man er havnet i i bekæmpelsen af doping. For de kræfter man er oppe imod, er bl.a. mafiafolk og politikere på topniveau. Så det bliver en utrolig vanskelig opgave at bekæmpe, siger han.

I starten af året afslørede Europol, at de efterforsker op i mod 400 fodboldkampe i Europa for matchfixing, og skandaler omkring aftalt spil, bestikkelse og korruption er i de seneste ti år blevet afdækket i både italiensk, græsk og tyrkisk fodbold.