Materiel kærlighed når nye højder

Har du længe gået og haft et godt øje til Rundetårn. Eller er du dybt forelsket i Den lille Havfrue, så fat mod du er ikke alene. Amerikanske Erika Eiffels første kærlighed var en bro. Hun er nu 39 år og gift med Eiffeltårnet i Paris. Hun har det, der kaldes objekt seksualitet, hvor mennesker forelsker sig og indleder forhold med fysiske ting. Erika Eiffel står i spidsen for organisationen Objekt Seksualitet International, der indsamler viden og forsker i den nye seksuelle orientering. Erika Eiffel føler kærlighed til venner og familie, men ikke mere end det.

»På et tidspunkt hvor teenagere begynder at få øjnene op for hinanden, fik jeg øje på broen. Pigerne kunne lide drenge og omvendt. Jeg kunne lide broen,« det fortalte Erika Eiffel, da hun i sidste uge var på besøg i Anders Lund Madsens ‘Det Nye Talkshow’ på DR.

Det lyder som en fetich
I Danmark er objekt seksualitet et ukendt fænomen. Til gengæld sammenligner eksperter det at være forelsket og tiltrukket af fysiske ting med seksuel fetichisme.
»Objekt Seksualitet har jeg aldrig hørt om før. Udover jeg kender til fænomenet fetichisme, som jo også gør, at man fortryller ting på en måde, der gør, at man forelsker sig i dem. Og det kan jo gå hen og tage over, så man forelsker sig i materielle ting frem for mennesker,« siger Marie Bruvik Heinskou, der er tilknyttet Center for Seksualitetsforskning på Københavns Universitet.
Fetichisme er, når mennesker forelsker sig i ting, som de bare må have. Det kan være en bestemt beklædning, som man tænder på fx lak og læder. Her tænder du mere på beklædningen, end den person som har tøjet på. Det fortæller Marie Bruvik Heinskou.
Samme udmelding kommer fra Jesper Bay-Hansen, der er læge og sexolog.
»Jeg vil sige, at det minder meget om fetichisme. Dermed ikke sagt, at det andet ikke findes, men det må være meget sjældent,« siger Jesper Bay-Hansen.
 
På lige fod med homoseksualitet
Erika Eiffel er ikke enig med de danske eksperters sammenligning. Inde på hjemmesiden for objekt seksualitet gør Erika Eiffel det klart, at det ikke er det samme som at have en fetich for en bestemt ting. For objekt seksualitet er det langt vigtigere, at man føler kærlighed til tingen, end man tænder på den.
»objekt seksualitet er ikke en fetich. Den bestemte ting fascinerer os på mange flere niveauer ud over seksuel ophidselse,« skriver Erika Eiffel på hjemmesiden for Objekt Seksualitet.
Hun skriver også, at det mere er en seksuel orientering. Ligesom bøsser og lesbiske er til samme køn, er hun bare tiltrukket af fysiske ting. Det er dog et fænomen, hvor der ikke er særlig meget viden endnu, og man ved ikke, hvor mange med objekt seksualitet der er på verdensplan.
Læs mere: