Kønsforsker: Amme-dukke er usmagelig

Danske pigeværelser huser allerede dukker, der kan tisse, græde og bøvse. Og nu er den spanske legetøjsfabrikant Beujan klar til at tage legen et skridt videre.

Ifølge ABC-news har Beujan lanceret en såkaldt amme-dukke. Med dukken følger en speciel hagesmæk med små tutter i højden af brystvorter. Fører den lille pige dukken hen imod disse tutter, stopper dukken med at græde og udgiver i stedet små suttelyde. 

Små piger seksualiseres
Kønsforsker ved Roskilde Universitet Karen Sjørup er forarget over amme-dukken.   

»Jeg synes, det er helt ude i hampen. Det er usmageligt. Det sætter barnet ind i en kontekst, hvor det ikke hører hjemme,« siger hun.

Hun ser især et problem med dukken.

»Det er at påføre pigen en kvindekrop, som hun ikke har af naturen. Det er en måde at seksualisere pigen på. Det er at opdrage på pigebørnene. Jeg forestiller mig ikke, at der er nogen drenge, der vil tage den til sig,« siger hun.

Det er noget vrøvl
Børne- og fremtidsforsker Jørn Martin Steenhold, som til daglig er forskningschef i Vidensbutikken, forstår ikke kønsforskerens ramaskrig over amme-dukken.

»Jeg kender udmærket godt dukken, og jeg synes, den er meget morsom. Det er bare en videreudvikling af en babydukke. Det er noget vrøvl, at den seksualiserer børn«

Endnu ikke i Danmark
I USA har dukken ifølge ABC-news skabt stor debat.  Men det er endnu uvist, om dukken ender på hylderne i de danske legetøjs butikker.

Se dukken her

Læs også:

Forældres kærlighed er ikke længere nok

Nintendo DS splitter børnehaven