Mens resten af landet holdt påskeferie, underholdt Hillerød Fodbold børn flygtet fra krig

På billedet ses nogle af børnene og de aktivitetsansvarlige i Hillerød FC. Billedet tilhører Hillerød FC og må ikke bruges i andre sammenhæng.
På billedet ses nogle af børnene og de aktivitetsansvarlige i Hillerød Fodbold. Billedet tilhører Hillerød Fodbold og må ikke bruges i andre sammenhæng.

Mens størstedelen af landet sad samlet om påskeborderne med deres familier, måtte de børn, der er flygtet fra krigen i Ukraine, undvære deres. Derfor har Hillerød Fodbold skabt et sted, hvor børnene kan mødes i trygge rammer.

Siden krigens udbrud i februar 2022 har Hillerød Fodbold, i samarbejde med DGI og Hillerød Kommune, sikret at de ukrainske børn har et sted, hvor de bliver aktiveret gennem leg og sport i de ellers ensomme ferier. Skærtorsdag og Langfredag 2023 var så igen tid til at afholde aktivitetscampen eller sagt med andre ord aktivitetslejren for de ukrainske børn, der er flygtet fra krigen.

Aktivitetscampen blev afholdt for først gang i påsken sidste år 2022.

  • Det er Hillerød Fodbold i samarbejde med DGI og Hillerød kommune, der står bag campen
  • Campen er finansieret af Broen Hillerød med tilskud fra Dansk Flygtningehjælp
  • Der er pt 250 ukrainske flygtninge i Hillerød kommune og 65 af dem er børn
  • De ukrainske børn fra campen er blevet fordelt rundt på de forskellige skoler i Hillerød

Kilde: Hillerød Kommune og Hillerød Fodbold 

Konceptet er, at børn, der ellers ikke har noget netværk, får et sted at være, da ferierne ellers kan være hårde.

– Vi kan jo ikke løse deres problemer, men forhåbentlig kan dagene i campen være en pause fra tankemylderet, fortæller Peter Bennett, der bestyrelsesmedlem i Hillerød Fodbold med ansvar for samfundsaktiviteter.

En forbindelse til foreningslivet

Lejren er ikke kun med til at give børnene et pusterum, det er også en mulighed for at bygge bro mellem dem og foreningslivet i Hillerød. I lejeren bliver børnene introduceret til diverse foreninger lige fra fodbold, dans, ridning til gymnastik og friluftsliv.

– Gymnastik fylder meget, især hos pigerne fra Kyiv, hvor det er en stor sport. Der er også en del fodbolddrenge og et par svømmere, siger Peter Bennett.

Hillerød Fodbold skubber børnene ud i foreningslivet, hvor de ifølge Peter Bennett kan få udfoldet deres sprog endnu mere, og de kan få flere sociale fællesskaber i kommunen.

Glæden ved fællesskabet

Udover udsigten til mulige nye fællesskaber i foreningslivet, fylder fællesskabet i campen også meget.

-Børnene skal samles et sted og have det sjovt. Det handler også meget om det sociale, fordi børnene savner hinanden og har brug for et sted at samles, fortæller medansvarlig Daria Lakovenko, der er pædagogisk koordinator i Hillerød Kommune.

Børnene kender efterhånden hinanden godt, og nyder hinandens selskab.

Her rister nogle af børnene fra aktivitets campen skumfiduser og nyder hinandens selskab
Her rister nogle af børnene, fra aktivitetslejren, skumfiduser og nyder hinandens selskab. Billedet tilhører Hillerød Fodbold, og det må ikke bruges i andre sammenhæng.

-Det er dejligt at møde hinanden igen efter et stykke tid. Vi kan godt lide de her camps, fordi det er kedeligt at sidde derhjemme og lave ingenting, fortæller en af børnene til Daria Lakovenko, der oversætter deres svar.

Læs også: Flugten fra Ukraine: »Vores liv er sat på pause« 

Der er ingen tvivl om, at Hillerød Fodbolds aktivitetslejr for ukrainske Børn både skaber fællesskab mellem børnene, en vej ind i foreningslivet og glæde blandt børnene.

Glæden og fællesskabet mærker man tydeligt, da Peter Bennett i løbet ad dagen råber børnene op, og fortæller, at der senere venter dem en masse kage grundet dagens fødselar. Børnene kvitterer med jubel, kram og dans.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen kom fra Hillerød Fodbolds hjemmeside, hvor kolonnen “samfundsansvar” bevidnede om en klub, der gerne vil hjælpe lokalsamfundet. Derefter kom jeg i kontakt med bestyrelsesmedlem i Hillerød Fodbold med ansvar for samfundsaktiviteter, Peter Bennett. Han fortalte, at de ville afholde campen i påskedagene. Jeg tog op til Hillerød Fodbold for at overvære campen og tale med Peter Bennett, Daria Lakovenko og to af børnene.