Mettes datter havde 70 % skolefravær: »Der var ingen fra skolen, der kontaktede os«

Mette Møller Renard blev ikke informeret rettidigt om sine børns rettigheder til sygeundervisning.
Foto: Privatfoto

Hvad gør man som forælder, når ens børn har så svært ved at gå i skole, at fraværsprocenten nærmer sig 70 %?

Det spørgsmål skulle Mette Renard forsøge at finde svaret på i 2023. Hendes to børn var på det tidspunkt indskrevet på Jægerspris Skole, men de gik der ikke ret ofte. Begge børn blev diagnosticeret inden for autismespektrummet i henholdsvis 2022 og 2024 og havde haft svært ved at trives i det ordinære folkeskolesystem.

Mette Renard fortæller, at dette førte til høj ”skolevægring.” Det betød, at børnene knapt nok var i skole gennem skoleåret 2022-23.

Nu kritiserer hun skolen for manglende kommunikation og tilbud om sygeundervisning. Denne mangel fik ikke kun betydning for hendes børn, men også for hende selv.

– Det er endt med, at jeg selv måtte sygemelde mig med en belastningsreaktion. Jeg har været syg nu i over et år og har ikke kunnet arbejde. Jeg har tågehjerne og fysiske smerter i kroppen, så jeg kan slet ikke leve den samme dagligdag, som jeg kunne før, siger hun.

For på trods af børnenes høje fravær blev Mette Renard ikke oplyst rettidigt om sine børns rettigheder til sygeundervisning.

– Der er ingen lærer eller pædagogisk leder, der siger til mig, at de har en paragraf om sygeundervisning. Ingenting. Det sker først meget sent, efter begge børn har haft tårnhøjt fravær i flere måneder og haft vanskeligheder med at komme i skole i over et år, forklarer hun.

Fravær på 70 % uden opfølgning fra skolen

Ifølge paragraf 23, som er lovgivningen om sygeundervisning, har skolelederen en forpligtelse til at kontakte forældrene med henblik på sygeundervisning senest efter 15 skoledages fravær. Det fremgår af retsinformation.dk.

– Min datter var oppe på 70 procent fravær på én måned.  Det er langt over de 15 dage, man skal have været syg i for at modtage sygeundervisning ifølge lovgivningen. Men der var ingen fra skolen, der kontaktede os eller noget som helst, fortæller Mette Renard.

Hvornår skal en elev tilbydes sygeundervisning?

  • Hvis en elev er syg eller fraværende i længere tid, skal skolens leder kontakte elevens forældre for at vurdere, om der er behov for sygeundervisning
  • Skolens leder skal kontakte forældrene om sygeundervisning så hurtigt som muligt, men senest efter eleven har været fraværende i 15 skoledage
  • Reglerne om sygeundervisning gælder ved alle former for sygdom – både fysisk og psykisk
  • Reglerne om sygeundervisning gælder både ved langvarigt sammenhængende fravær og ved jævnligt fravær af kort varighed

Kilde: retsinformation.dk

Mette Renard har også en oplevelse af, at skolens lærere ikke er klædt på til at håndtere elever med højt fravær. Hun giver udtryk for, at lærerne både mangler viden og klare instrukser om, hvornår og hvordan de skal reagere, hvis en elev har højt fravær.

– Der er nogle af lærerne, der ikke ved, at paragraffen om sygeundervisning eksisterer. De ved ikke, at de kan handle på børnenes fravær. Og det er jo dem, der er tættest på børnene i skolen. Det ville derfor give god mening, hvis lærerne blev informeret om, hvad paragraffen handler om, så de ved, hvornår de skal reagere og tage fat i deres nærmeste leder, når de oplever, at børnene har højt fravær, siger hun.

Skolen har ikke en procedure for informering af forældrene om sygeundervisning, men denne henvendelse viser behovet for det
Søren Bomann Andersen, skoleleder på Jægerspris Skole

Skoleleder beklager

Skoleleder for Jægerspris Skole, Søren Bomann Andersen, fortæller i et skriftligt svar, at han ikke kan gå nærmere ind i den konkrete sag med Mette Møller Renard, men beklager hændelsen.

– Jeg beklager, at skolen ikke har levet op til reglerne om sygeundervisning i denne sag, skriver han.

Han forklarer yderligere, at skolen ikke har lavet nogle lokale retningslinjer for sygeundervisning, men skriver, at ledelsen løbende er i dialog med blandt andet lærerne om elevernes trivsel.

Læs også: Næsten halvdelen af børn med autisme kommer ikke i skole

Hvis der er behov for sygeundervisning, fortæller Søren Bomann Andersen dog, at det kan være udfordrende at sikre, at de lærere, eleverne har det bedste kendskab til, kan varetage sygeundervisningen.

– Når der er behov for sygeundervisning, kan det være en udfordring, at de lærere, som eleverne kender og er allermest modtagelig for undervisning fra, har deres skema bundet af undervisning i elevens og andre klasser, så det er nødvendigt at gå andre veje for at understøtte elevens faglige udvikling, skriver Søren Bomann Andersen.

Manglende kontakt til forældre skal forbedres

Søren Bomann Andersen forklarer, at Jægerspris Skole på nuværende tidspunkt ikke har nogle klare retningslinjer for at informere forældrene om deres børns rettigheder til sygeundervisning, men understreger, at der er behov for det.

– Skolen har ikke en procedure for informering af forældrene om sygeundervisning, men denne henvendelse viser behovet for det. Vi bestræber os på skolen på at følge lovgivningen og ønsker at lære af sager som denne og forbedre vores praksis, hvor vi får øje på mangler, skriver han.

Svaret fra Søren Bomann Andersen falder dog ikke i god jord hos Mette Renard, som fortæller, at hun allerede tilbage i 2023 fremlagde problemet om manglende kommunikation og tilbud om sygeundervisning for skolens ledelsen.

– Jeg bliver enormt provokeret af, at skolelederen siger, at de ikke har en procedure (for at informere forældre om sygeundervisning, red.), for det skrev jeg netop om til ham tilbage i 2023. Så de har tydeligvis foretaget sig absolut ingenting, hvad angår paragraf 23 og deres ansvar. Det er en kæmpe falliterklæring, for det rammer både børnene og deres familier hårdt, lyder det fra Mette Renard.

Sådan gjorde vi: Journalisten blev opmærksom på Mette Møller Renards historie via en kommentar i et opslag på Facebook. Herefter kontaktede journalisten Mette og fik et telefonisk interview. Efterfølgende kontaktede journalisten skolelederen på Jægerspris Skole, og fremlagde Mettes kritik. Journalisten ville gerne have lavet et telefonisk interview med skolelederen, men han ønskede at komme med sine svar på skrift.

5 Responses to "Mettes datter havde 70 % skolefravær: »Der var ingen fra skolen, der kontaktede os«"

Leave a Reply

Your email address will not be published.