Skoleelever hjælper skoleelever: Varevogn med yogamåtter og skoleudstyr sendt til Ukraine

10. klasse på Michael Skolens har ligesom Vidar Skolen indsamlet donationer til den ukrainske skole Lyceum 2 i Mykolayiv. På billedet ses eleverne fra Michael Skolen. Foto: Michael Skolen

Yogamåtter, opslagstavler, tuscher og engelske bøger. Det er noget af det, Vidar Skolen fik sendt afsted mod Ukraine i fredags.

Eleverne i 10. klasse på Vidar Skolen i Gentofte har i samarbejde med Michael Skolen i Herlev og nødhjælpsorganisationen Bevar Ukraine, som leverer humanitær nødhjælp til Ukraine, indsamlet skoleudstyr til den ukrainske skole Lyceum 2, der ligger i havnebyen Mykolayiv i det sydøstlige Ukraine.

De to danske skoler har hele sidste uge arbejdet med både fundraising, SoMe og logistik. Eleverne har lavet flyers, brochurer og postkort på sociale medier for at skabe opmærksomhed på indsamlingsprojektet og muligheden for donation.

I fredags kunne de så afslutte projektet og fylde en hel varevogn med materialer, bøger og redskaber – til stor glæde for både lærer og elever.

Den ukrainske skole søgte disse ting

  • Engelske bøger (til unge)
  • Yogamåtter eller lign.
  • Flip boards inkl. magneter, papir, tuscher
  • To store skærme (ca. 50″)
  • Opslagstavler
  • Power banks til laptops
  • Grafiske tablets
  • Bænke til beskyttelsesrum

Kilde: Flyer som eleverne på Vidar Skolen har lavet i forbindelse med projektet.

– Jeg synes, det har være et virkelig fedt projekt. Især selve processen med at kommunikere ud for at få donationer til at faktisk at få dem, siger 16-årige Astrid Jalsing, som går i 10. klasse på Vidar Skolen.

Også klasseleder for 10. klassen, Lasse Henningsen, synes om projektet.

– Jeg synes, det har været fantastisk. Det har været meget levende, medfølende og nærværende, siger han.

Læs også: Flygtninge-initiativ overrasket: Private donationer gør, at vi kan sende bus afsted mod Ukraine

»Nogen der virkelig har brug for det«

Fakta om den Russiske invasion af Ukraine 2022

  • Krigen startede d. 24. februar 2022. Angreb fra russiske styrker blev rapporteret i større byer over hele Ukraine, herunder hovedstaden Kiev.
  • Kontoret for FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder (OHCHR) bekræftede 9614 civile dødsfald i Ukraine under krigen i september 2023.
  • Krigen resulterede i en humanitær krise, da tusindvis af ukrainere blev internt fordrevet eller flygtede til udlandet.
  • Nabolandet Polen registrerede omkring 14,4 milioner grænseovergange fra Ukraine i august 2023.

Kilde: Statista Research Department, 14. september 2023

Lyceum 2 har siden invasionen af Ukraine i 2022 været delvist ødelagt. Manglen på skoleudstyr har derfor været stor. Et perspektiv som særlig har motiveret 17-årige Knud Hartmann Richardt, da klassen skulle indsamle udstyr.

– Det var fedt at samle ting sammen og vide, at det går til et godt formål. Vi smider jo en masse ting ud i Danmark, som man sagtens kan bruge, så det er godt, at vi sender det videre til nogen, der virkelig har brug for det, siger han og påpeger, at det også er godt for miljøet at genbruge.

Også Arina Savenko, som begyndte på Vidar Skolen sidste år efter at have flygtet fra Ukraine, er glad for, at klassen hjælper.

– Jeg synes, det er ret sejt, at de har haft mulighed for at hjælpe Ukraine. Det er meget vigtigt for Ukraine, at landet får hjælp fra Europa lige nu, fordi russerne stadig bomber i Mykolayiv, fortæller hun.

På nuværende tidspunkt er det forbudt at gå fysisk i skole i Mykolayiv og mange andre byer tæt på fronten.

Lyceum 2 er i gang med at blive genopbygget i håb om, at eleverne kan vende tilbage til deres klasser efter jul.

Hjælpen skal fortsætte

Selvom eleverne på Vidar Skolen er glæde for at kunne fylde en varevogn med materialer til skolen i Mykolayiv, mener 17-årige Knud Hartmann Richardt, at man ikke må glemme at fortsætte hjælpen.

– Det er godt at vide, at udstyret er klar til at blive sendt afsted, men det er også vigtigt, at vi ikke holder op med at hjælpe, fordi de har stadig brug for mere, siger han.

For 10. klasses klasseleder Lasse Henningsen kan projektet på længere sigt netop være med til at åbne elevernes øjne op for at hjælpe igen i fremtiden.

– Det skal tage lidt tid, før det sætter sig. Så i løbet af nogle uger, så tænker jeg, at der kommer noget andet ud af forløbet. Jeg tror, at de begynder at få et andet syn på verden, og at de opdager, at der faktisk sker forfærdelige ting, men at vi også kan gøre noget for at hjælpe dem, siger han.

Artiklen fortsætter efter billedet

Eleverne har også lavet reklamer på SoME. Kilde: Bevar Ukraine

Læs også: Særlig forestilling på Bellevue: Overskud går til familier i Ukraine

Projektet er en del af en større bevilling fra Udenrigsministeriets GLOBUS-pulje, som har til formål at engagere danske unge i FN’s 17 Verdensmål og lokalt udviklingsarbejde. De to danske skoler har under forløbet arbejdet med verdensmål 3 (sundhed og trivsel), 4 (kvalitetsuddannelse) og 12 (ansvarligt forbrug og produktion).

Skoleudstyret blev sendt af sted til nødhjælpsdepotet i Næstved og blev sammen med andre donationer læsset ind i en lastbil, som nu har kurs mod Mykolayiv.

Sådan gjorde vi: Nyheden stammer fra et opslag på Facebook. Herefter tog journalisten kontakt til Vidar Skolen og besluttede at overvære afslutningen af projektet. Alle interviews er foretaget ansigt-til-ansigt. Projektleder Soley Jæger fra Bevar Ukraine er interviewet telefonisk til baggrund.