Kolde trappeopgange og brugte kanyler er skiftet ud med sterile og ugenerede omgivelser i Københavns nye fixerum på Halmtorvet. Det er populært blandt byens stofmisbrugere.
Faktisk har fixerummet, som officielt går under navnet stofindtagelsesrummet, gennemsnitligt haft over 100 besøg om dagen. 1460 besøg er det således i alt blevet til på de første 14 dage. Fixerummet åbnede på Vesterbro den 2. oktober, og alene i perioden til den 15. oktober er brugerne altså strømmet til.
”På de første 14 dage har vi oprettet 217 forskellige brugere. Så der har været 217 forskellige mennesker inde og bruge stofindtagelsesrummet,” fortæller Rasmus Koberg Christiansen, der er daglig leder af fixerummet. Han og resten af fixerummets medarbejdere er generelt ”rigtig, rigtig tilfredse” med den modtagelse, fixerummet har fået ind til videre.
”Vi havde indstillet os på, at der måske ville gå op til et år, førend brugerne havde taget det helt til sig. Denne her modtagelse havde vi slet ikke regnet med.”
Faktisk har efterspørgslen til tider været så stor, at der ikke har været plads til alle, fortæller Rasmus Koberg Christiansen videre. Derfor har stofindtagelsesrummet fået hjælp af den såkaldte fixelance, der, før stofindtagelsesrummet blev oprettet, var et mobilt fixerum. Nu står fixelancen permanent foran det nye fixerum på Halmtorvet.
”Når vi har rigtig travlt her, og der er fyldt op inde hos os, kan vi henvise til fixelancen,” siger Rasmus Koberg Christiansen.
Naboerne ser kun lille forskel
Stofindtagelsesrummet er et samarbejde mellem Mændenes Hjem og Københavns Kommune og ligger på Halmtorvet – et af Københavns mest belastede områder med hensyn til narkomaner. På Lille Istedgade, der er en sidegade til Halmtorvet, fortæller flere beboere dog, at de stort set ikke kan mærke nogen forskel:
”Før har det været sindssygt slemt med sprøjter i gaden, særligt i weekenderne. Det kan godt være, det er blevet lidt mindre, men det er ikke noget, jeg har bidt mærke i,” siger Kresten Bruun, der bor midt mellem Mændenes Hjem og fixerummet. Martin Bager, der bor i samme opgang, ser heller ikke den store forskel:
”Der sidder stadig folk og fixer alle vegne,” fortæller han. Han synes, fixerummet er en god ide, men efterlyser et sted, der går mere ind i også at hjælpe stofbrugerne ud af deres misbrug: ”Det her med, at man for alt i verden vil give dem lov til at fixe, som om det var en menneskeret, har jeg meget svært ved at følge.”
Hos politiet er man dog ganske tilfredse med det nye fixerum:
”Vi synes, det er ufatteligt positivt, fordi der er faldet mere ro på området. Der er færre, der fixer foran Mændenes Hjem nu. Det giver en ro, når de ved, at de har et sted at gå hen,” fortæller Jørgen Poulsen, der er politiassistent ved Vesterbro Lokalpoliti.
Ikke behandlingstilbud
Lederen af fixerummet, Rasmus Koberg Christiansen, understreger da også, at det nye fixerum ikke er oprettet for at hjælpe brugerne af med deres stofmisbrug:
”Det er ikke behandling. Det er ikke sådan, at man skal have dårlig samvittighed over at komme i stofindtagelsesrummet, fordi man så bliver ’punket’ for at gå i behandling. Det skal komme fra dem selv, og hvis det gør det, så er vi klar,” understreger han.
Stofindtagelsesrummets nuværende placering er midlertidig, og den 1. august næste år, vil det derfor rykke permanent ind på Mændenes Hjem. Fixerummet har åbent hver dag fra 8:30 til 23:30.
Læs også:
Fixerum klar til Københavns narkomaner
Millionplan skal holde stofmisbrugere »clean«