»Misbrugere har også brug for deres stof om natten«

Fixerum
Stofmisbrugere vil fra 1. januar kunne fixe om natten under ordnede forhold på Skyen.
Foto: Morguefile

En menneskeskare står og hænger ud foran Lille Istedgade 2. Klokken er tre om natten og fixerummet har lukket. Folk går til og fra adressen for at finde en opgang eller trappeskakt at fixe under.

Dette er realiteten for 100-150 stofmisbrugere på Vesterbro, der hver nat ikke har et sted at tage heroin, kokain eller et andet stof, fortæller Rasmus Koberg Christiansen, leder af fixerummet Skyen.

Men fra 1. januar vil dette ændre sig, når Skyen begynder at holde døgnåbent.

Københavns Kommune har nemlig bevilliget 3,5 millioner kr. til Skyen efter budgetforliget 11. september som Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har indgået. Pengene skal gå til driften af fixerummet i 2015-2016, hvorefter ordningen vil blive evalueret.

Læs: Budgetaftale 2015

»Der var et kæmpe behov«

Rasmus Koberg Christiansen fortæller, at der var et kæmpe behov for at holde døgnåbent, og at misbrugerne aktivt havde efterlyst det.

– Der er en gruppe misbrugere, som holder til i området ved fixerummet i 24 timer. De går ikke hjem, bare fordi Skyen lukker, siger han.

Theis Nielsen er en stofmisbruger og har fixet i tre år. Og han bruger Skyen »hele tiden«. Han forklarer, at han og en gruppe hænger ud i området om natten, når fixerummet lukker.

– Når Skyen har lukket så fixer vi i gader og stræder. Men det er jo pisse koldt og vinteren er på vej, siger han.

Læs også: Misbrugere strømmer til Københavns nye fixerum

Espen Houborg er lektor i rusmiddelforskning  på Aarhus Universitet og mener, at det giver god mening. Det at være afhængig er ikke kun noget man er i løbet af dagen, siger han.

– Der er mange, som bruger stimulerende stoffer, og dem skal man tage ret ofte. Misbrugere har også brug for at tage deres stof om natten, forklarer Espen Houborg.

Netop på grund af det, er Theis Nielsen lykkelig over det nye tiltag.

– Hvis jeg er vågen, så fikser jeg, siger han.

Der er en gruppe misbrugere, som holder til i området ved fixerummet i 24 timer. De går ikke hjem, bare fordi Skyen lukker.
Rasmus Koberg Christiansen, leder af Skyen

Vil redde menneskeliv

I de to år, hvor Skyen har eksisteret, har der været 250 tilfælde af overdoser. Dette skal ses i forhold til, at folk har skudt eller på anden vis indtaget et stof, mere end 250.000 gange på Skyen, fortæller Rasmus Koberg Christiansen.

Det vil sige, at ca. ét ud af tusind stofindtag har endt ud i en potentiel dødsensfarlig situation.

– Sandsynligheden for at dø af en overdosis er meget større, hvis der ikke er nogen kompetente mennesker tilstede, som kan yde den hjælp, der skal til, forklarer Espen Houborg, rusmiddelforsker på Aarhus Universitet.

Netop fordi der er en stor gruppe personer, som opholder sig i området omkring Skyen hver nat, er beslutningen om at holde natteåbent rigtig fornuftig, mener han.

– Det vil mindske skader og kunne redde liv.

Han uddyber, at stofindtagelsesrummene har det antistof, som misbrugerne har brug for, hvis de tager en overdosis.

Afhængig er ikke kun noget man er i løbet af dagen.
Espen Houborg, rusmiddelforsker på Aarhus Universitet

Rasmus Koberg Christiansen er helt enig:

– Der er ingen tvivl om, at vi har haft nogle meget alvorlige overdosis-situationer, hvor det ville have endt med et dødsfald, hvis vi ikke havde været der, siger han.

Læs også: En tur i fixerummet

Færre kanyler i gadebilledet

Når stofindtagelsesrummet på Vesterbro begynder at holde natteåbent fra 1. januar 2015, vil det automatisk få stofmisbrugerne væk fra gaden, fortæller Espen Houborg. Derfor er det en positiv udvikling for borgerne i området.

Hvis jeg er vågen, så fixer jeg.

Theis Nielsen, stofbruger på Skyen

Stofbrugeren Theis Nielsen fortæller om en specifik lejlighedsindgang tæt ved Skyen, som har et dybt indhak, hvor mange fixer.

– Altså indtil folk smider os væk, siger han.

Dette problem vil ikke opstå, når Skyen begynder at holde natteåbent, siger Espen Houborg.

– I stedet for at stofmisbrugerne bruger lejlighedsopgange og gadehjørner til at fixe, som de gør nu, vil de nu have et sikkert sted at tage hen. Derfor vil der også komme færre sprøjter og kanyler i gadebilledet, siger han.