Når karrierevejen er belagt med YouTube-videoer

Youtube-stjerne Kristian Kulmbach
YouTube-stjerne Kristian Kulmbach tester sushi til sin video.

Han er helt alene i rummet. Kun den sorte, intetsigende kameralinse ser ham. Hænderne beordrer hurtigt det lange brune hår bag ørerne, mens halsen brummer for at gøre stemmen klar.

– Hej og velkommen, mit navn er Kristian, og i dag skal jeg spise sushi for første gang.

Kameraet oplever det hele, men svarer ikke igen. Udefra ser det ensomt ud, men inde i computerens verden er der liv og fællesskab. For selvom Kristian Kulmbach står for sig selv og taler ind i kameraet, så taler han i virkeligheden med mere end 73.000 personer på YouTube.

10-års fødselaren YouTube har udviklet sig fra at være et praktisk delingsværktøj til et sted, hvor verdensstjerner fødes, og hvor man kan tage hul på karrieren. I Danmark ser vi flere eksempler på personer, der er blevet stjerner gennem videoblogging. Kristian Kulmbach på 19 år er en af dem, der har skudt sin karriere i gang på YouTube.

 I starten syntes jeg, at det var skræmmende, at alt blev så professionelt, men nu er det fedt Kristian Kulmbach

Populariteten eksploderede i 2012

Kristian Kulmbachs Youtubekanal ’Studpidaagaards’ har 73.955 faste seere, og nogle af hans videoer er set mere end 150.000 gange. Hans mest sete video hedder “Hugget brænde 3”. Videoen handler i alt sin enkelthed om, at han sidder og danser i en bil sammen med nogle venner, hvilket hans fans tilsyneladende er helt vilde med.

Kristian Kulmbach har altså godt fast i sit publikum og sit personlige brand. Som lille ville Kristian Kulmbach være skuespiller, og som 8årige gik han i gang med at realisere sin drøm. Han lavede videoer om sig selv og lagde dem på YouTube.

-De første fem år havde jeg kun 30 seere, men i 2012 gik det pludselig amok. En dag skriver en af de mest populære drenge på YouTube, at han synes, at mine videoer er sjove, og dagen efter var mit antal faste seere gået fra 30 til 200.

Jeg tror, at YouTube i fremtiden vil overhale tv, så det er den vej, jeg vil gå. Min drøm er at kunne leve af YouTube
Kristian Kulmbach

Efter den dag styrtede Kristians popularitet af sted med 100 km. i timen. I dag er han så populær, at han er medlem af YouTube-netværket Splay, der sørger for, at han får annoncer på sin kanal, så han tjener penge på at drive den.

-I starten syntes jeg, at det var skræmmende, at alt blev så professionelt, men nu er det fedt, fortæller Kristian Kulmbach, der har droppet ud af social- og sundhedsuddannelsen til fordel for YouTube.

Læs også: Virksomheder vinder loyale kunder via sociale medier

Kristian Kulbach
“Jeg bruger 90% af min tid på YouTube”, forklarer Kristian Kulmbach. Foto: Maria Haarbye

”Jeg føler mig som en lille helt”

Kristian Kulmbachs videoer handler om hans liv og tanker. Der er ingen fast ramme eller tema, han laver bare det, som han har lyst til.

– Jeg bruger to minutter på at finde ud af, hvad jeg vil snakke om, og så snakker jeg bare løs.Det er ren improvisation. Men det er det, der virker bedst, og det er ærligt og ægte.

Kristian Kulmbach ved ikke selv, hvorfor han har så mange seere, men kigger man på de mange fan- beskeder, han har fået, tegner der sig et billede af, at hans videoer gør andre glade.

– Jeg har fået en del voldsomme beskeder fra folk, der skriver, at de har været ved at begå selvmord eller har haft andre problemer, men så har de set mine videoer og fået det bedre. Det føles fantastisk, at jeg kan hjælpe på den måde. Jeg føler mig som en lille helt.

 Læs også: Sociale medier er fremtidens jobmarked

Fremtiden skal leves på YouTube

På grund af Kristian Kulmbachs popularitet på YouTube, fik han for er par få måneder siden et jobtilbud fra TV2 ZULU. Det førte til, at han i dag er community manager for Zulus nye program ’Prøvekaninerne.’

– ZULU er en rigtig drengerøvskanal ligesom min egen, så det var en drøm, der gik i opfyldelse, da jeg fik jobbet.

Kristian Kulmbach arbejder deltid på ZULU, så han stadig kan holde gang i sin egen kanal, for selvom han er glad for jobbet, er fremtidsdrømmen stadig en anden.

– Jeg tror, at YouTube i fremtiden vil overhale tv, så det er den vej, jeg vil gå. Min drøm er at kunne leve af YouTube.