Nødhjælp strandet i Køge

 
 
Under valgkampen kæmpede projektet ”Tagplakaten” for, at de opstillede politikere ville donere deres valgplakater til projektet efter valget. Årsagen til dette skyldtes, at folkene bag ”Tagplakaten” havde fundet ud af, at valgplakaternes materiale var perfekt til at bygge undertage på huse i flygtningelejre. 
 
Nu er der imidlertid gået halvanden måned, og valgplakaterne skulle efter planen være godt på vej til Malawi, for at sikre husly til de mange flygtninge i Malawis flygtningelejr Dzaleka. Men sådan er det ikke gået. De mange valgplakater er nemlig strandet i en container i Køge. 
 
»Lige nu står det hele i venteposition, fordi vi venter på at få fonding til vores container. Vi har sendt nogle ansøgninger af sted, men der er ikke kommet svar endnu,« siger Camilla Hjort Weber, som er en af lederne bag projektet. 
 
Folkene bag projektet havde regnet med, at plakaterne allerede nu ville være sendt af sted til Malawi. Planerne er dog blevet udskudt på grund af den lange ventetid. 
 
»Vi har hele tiden regnet med, at det ville gå stærkt, men sådan noget her har åbenbart længere sagsbehandlingstid end man forventer. Vi regner med at få svar i den sidste halvdel af november, og så går det forhåbentlig hurtigt derfra. Planen er, at plakaterne skal være dernede i løbet af februar eller marts.« lyder det fra Camilla Hjort Weber.  
 

En ærgerlig situation

 
Camilla Hjort Weber er ærgerlig over, at der vil gå så lang tid inden valgplakaterne havner i Malawi. Men hun er indstillet på at vente så lang tid, som det vil tage for fondene at svare. 
 
»Det er da ærgerligt. Vi ville jo gerne have, at det var gået meget hurtigere, men på den anden side ved jeg også fra tidligere projekter, at det tager sin tid. Det er virkelig antiklimaks sådan som det er nu,« siger Camilla Hjort Weber, som dog er sikker på, at plakaterne nok skal havne i Malawi. 
 
»Jeg tror, at det er her, hvor mange projekter strander. I den kedelige ventefase, hvor det ikke går så stærkt som det gjorde tidligere, og hvor man venter på at få svar på sine ansøgninger for fondene. Plakaterne skal nok komme af sted på den ene eller anden måde, det er der slet ikke nogen tvivl om. Vi giver i hvert fald ikke op,« fastslår Camilla Hjort Weber. 
 
 

Ventetiden er normal
 
Dennis Hørmann er indehaver af fundraiseren.dk. Han er enig i, at det er en kedelig situation som ”Tagplakaten” står i, men tilkendegiver samtidig, at der typisk kan gå op til et halvt år, før man får svar fra fonde. Det skyldes grundlæggende de mange ansøgninger som skal behandles. 
 
»Ansøgningerne hos de erhvervsdrivende fonde, som er de store fonde i Danmark og som de fleste søger, er knyttet til deres kvartalsvise bestyrelsesmøder. Det betyder, at der er fire behandlinger om året. Så hvis man ikke lige rammer de løbende frister for ansøgninger, så kan du i princippet komme til at vente i op til tre måneder før din sag bliver behandlet,« siger Dennis Hørmann. 
 
Selv efter at sagen er behandlet, vil der som oftest gå lang tid, før at man får et endeligt svar fra fondene. 
 
»Efter behandlingen skal det først igennem nogle administrative rutiner, så der kan sommetider gå rigtig lang tid før man får et endeligt svar. For det meste får man svar forholdsvis hurtigt efter bestyrelsesmødet, men det kan tage rigtig lang tid med hensyn til behandlingstiden, fordi fondene skal tage sig af så mange ansøgninger. Nogle gange går der op til et halvt år,« fastslår Dennis Hørmann.