Kosmetisk netvirksomhed sælger ulovlige kurser

I Danmark er der kommet flere og flere klinikker inden for den kosmetiske verden. 
Foto: Oceanview Medical Weight Loss Spa of Frisco

På sin hjemmeside tilbyder netvirksomheden Cosmeticom.dk fire til seks timers kurser i anvendelse af Hyaluron Pen of Denmark. Pennen indsprøjter via trykluft en ikke-permanent filler i huden, og den bruges til at forstørre læber. Kurserne og dertilhørende fillers bliver tilbudt til kosmetologer i hele Danmark.

Der er bare ét problem: Behandling med ikke-permanent filler er forbeholdt læger, sygeplejersker og medhjælpere, som er registreret i Styrelsen for patientsikkerhed (STPS) – og må altså ikke foretages af kosmetologer.

– Som udgangspunkt er det styrelsens vurdering, at al injektion med ikke-permanente fillers er lægeforbeholdt og kræver registrering jævnfør den kosmetiske bekendtgørelse, skriver overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, Xandra Nygaard Lund i en mail til NetAvisen.

Læs også: Farlige kosmetiske behandlinger får læger og sygeplejersker til at slå alarm

Preben Madsen, der ejer Cosmeticom.dk, mener dog, at der er tale om et fortolkningsspørgsmål.

– Kurserne bliver tilbudt til kosmetologer eller folk, der har haft anatomi på deres uddannelse. Det kommer an på, hvordan man fortolker loven, siger Preben Madsen.

Store skader

Komplikationer ved brug af non-permanent filler:

  • Milde bivirkninger: blå mærker, ømhed og hævelser
  • Svære komplikationer: allergisk reaktion, betændelse, vævsdødhed og blindhed

Kilde: Nina Grefstad Olesen

Den indstilling skræmmer kosmetisk sygeplejerske Nina Grefstad Olesen, der oplever en stigning i salg af produkter til uautoriserede behandlere på nettet.

– Det er drønulovligt. Jeg forstår ikke, at de tør taget i betragtning af de store skader, det kan forvolde.

Læs også: Kritik på de sociale medier: Danskerne er ikke sundhedshysteriske

Thomas Bo Jensen er overlæge i plastikkirurgi på Aleris-Hamlet i Esbjerg og medejer af klinikken Malling by Jensen i Aarhus. Han oplever ligeledes patienter på hans klinik med komplikationer efter fejlbehandling hos uautoriserede behandlere.

– Man har en lovgiving, der siger, at det er ulovligt. Så man kunne håbe, at Politiets samarbejde med Sundhedsstyrelsen ville tage sig af det. Men det er ikke vores indtryk, siger Thomas Bo Jensen.

Hvad er en non-permanent filler?

  • Det primære indholdsstof er hyaluronsyre
  • Hyaluronsyre findes i huden i forvejen og har en betydning for hudens elasticitet
  • Syren er bundet sammen for at kunne løfte huden
  • Når hyaluronsyren er bundet sammen, er det en filler, og den kan derved løfte huden

Kilde: Nina Grefstad Olesen

Læs også: Vaccineskeptisk mor: Tilrettelægger selv børnevacciner

Efter telefoninterviewet med Preben Madsen er kurserne i anvendelse af Hyaluron Pen of Denmark blevet fjernet fra hjemmesiden Cosmeticom.

Tryk her og se kort over nogle af de autoriserede behandlere i Danmark:

 

Sådan gjorde vi: Historien er en efterfølger på en anden historie, som er udgivet på navisen.dk. Journalisten havde via en kilde fundet frem til Cosmeticom.dk, som sælger kurserne til kosmetologer. Alle interviews foregik via telefon eller mail. Journalisten har uden held forsøgt at kontakte Sundhedsdatastyrelsen via telefon og mail.