I Hjælp Ukraines genbrugsbutik i Glostrup kan ukrainere hente ting, tøj og møbler gratis. Det gælder også køkkengrej, som er i høj kurs for tiden. Nu skal de hjælpe med et nyt projekt i frivilligorganisationen Hjælp Ukraine, hvor nødpakker med køkkengrej skal sendes afsted.
– Det er jo de mærkeligste ting, der går som varmt brød. Gryder og pander for eksempel, siger stifteren af genbrugsbutikken i Glostrup Sabine Lind.
Frivilligorganisationen Hjælp Ukraine har også en genbrugsbutik i Hørsholm. Deres formål er at dele ud til deres lokale ukrainere, men situationen er mere akut i Ukraine end den er herhjemme fortæller formand for Hjælp Ukraine Jakob Knudsen.
Der er derfor brug for at tænke i nye baner.
Et udvalg af det køkkengrej en nødpakke skal indeholde:
- 4 tallerkener
- 4 kopper
- 4 glas
- 1 pande
- 1 gryde
- 1 viskestykke
Kilde: Sabine Lind, stifter af Hjælp Ukraines genbrugsbutik i Glostrup og Jakob Knudsen, formand for Hjælp Ukraine
Læs også: Ny butik åbner med tøj og legetøj til 0 kr.
Projekt “Nødpakke”
Det nye projekt med nødpakker har til formål at bruge det der er tilovers i Danmark i stedet for at smide det ud, fortæller formand Jakob Knudsen.
Nødpakkerne skal indeholde bestemt køkkengrej, så dem, der intet har igen, kan lave mad. De bliver sendt afsted med organisationens lastbil, fra lageret i Næstved.
– Vi vil rigtig gerne pakke flyttekasser til dem i Ukraine, som har fået bombet deres hjem. Den skal indeholde fire tallerkener, fire glas, fire kopper, en gryde, en pande og et viskestykke. Så de har en startpakke til at lave mad igen, siger Sabine Lind.
Hjælp Ukraines genbrugsbutik i Hørsholm har også tidligere sendt køkkengrej afsted, fortæller ejer af genbrugsbutikken Eva Bryld.
Læs også: Flygtninge-initiativ overrasket: Private donationer gør, at vi kan sende bus afsted mod Ukraine
Mange bække små giver en lastbil
Hver tredje uge sender Hjælp Ukraine en lastbil afsted til Ukraine, men det sker kun på bestilling fra organisationens kontakter i Ukraine. På den måde sikrer de, at det der bliver sendt afsted, kan bruges.
Ifølge professor i etik ved Roskilde Universitet Thomas Søbirk Petersen er netop kommunikationen med Ukraine en afgørende faktor, hvis nødhjælpen skal være mest effektiv.
– Et klassisk problem inden for velgørenhed er, om man virkelig gør det, som folk det pågældende sted har brug for. Man skal være i en meget intens dialog med dem. Det er virkelig vigtigt, siger Thomas Søbirk Petersen.
Modsat andre organisationer kører lastbilen med nødpakker til et flygtningecenter i byen Kharkiv i Østukraine, hvor organisationen har kontakter, fortæller Formand Jakob Knudsen. Her bliver nødpakkerne delt ud af de lokale borgere.
Lastbilen er 86 kubikmeter og kører allerede til Danmark med varer. For den ikke skal køre tomhændet hjem, køber Hjælp Ukraine den for 3000 euro. Det vigtige med nødhjælp er, at man undersøger hvordan man får mest muligt for pengene, fortæller professor Thomas Søbirk Petersen.
– Et spørgsmål i forlængelse er om de penge kunne være brugt på en bedre måde. Er det det ukrainerne vil have?, siger Thomas Søbirk Petersen.
Formand Jakob Knudsen er dog ikke så bekymret.
– Det svarer til vi giver ca. 400 danske kroner for én kubikmeter. Det er rigtig billigt for tusind liter hospitalssprit, lyder det fra Jakob Knudsen.
Sådan gjorde vi: Foretog to telefoninterviews af stifteren af Hjælp Ukraines genbrugsbutik i Glostrup, Sabine Lind. Foretog et telefoninterview af ejeren af Hjælp Ukraines genbrugsbutik i Hørsholm, Eva Bryld. Foretog et telefoninterview af Formand for Hjælp Ukraine, Jakob Knudsen. Foretog et telefoninterview af Professor i etik ved Roskilde Universitet, Thomas Søbirk Petersen.