Fra den 20. november er det penge værd at ligge inde med en gammel brændeovn. I forsøget på at komme gamle brændeovne, fra før 1990, til livs, indfører Miljøministeriet nu en klækkelig gevinst på 2150 kroner i præmie til dem, der vælger at skrotte deres gamle brændeovn.
Målet med skrotpræmien er at få sat skub i afskaffelsen af de cirka 150.000 gamle brændeovne, der pt befinder sig ude i de danske hjem og forurener op mod fire gange så meget som nyere såkaldte svanemærkede brændeovne.
Der er afsat 45 millioner kroner til at støtte skrotningen af cirka 21.000 brændeovne efter først til mølle princippet. Ordningen løber til udgangen af 2016, eller når puljen er tom.
Skrotpræmie vil ikke have effekt
Tiltaget er dog ikke en ubetinget gevinst for miljøet, lyder det fra Det Økologiske Råd. Her er man nemlig ikke sikker på, at skrotpræmien vil have nogen nettogevinst. For skrotpræmiepengene vil lande i lommerne hos de brændeovnsejere, der allerede havde besluttet sig for at skifte den gamle ovn ud med en nyere model, fordi det er først til mølle, og fordi der ikke er afsat penge nok til udskiftning af alle ovne, argumenterer Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i miljøorganisationen Det Økologiske Råd.
– Puljen på 45 mio. kroner svarer til en udskiftning af ca. 20.000 brændeovne. Da der i forvejen udskiftes 20-25.000 brændeovne om året, anser vi det som tvivlsomt, at det her overhovedet vil have nogen nettoeffekt. Vi mener derfor, at det virker som om, at man gladeligt vil stikke dem, der alligevel udskifter deres brændeovn, 2000 kroner i hånden. Det får man ikke nogen miljøeffekt af, og på den måde går pengene op i røg, siger Kåre Press-Kristensen.
LÆS OGSÅ: Ekspert: Miljørigtig afgift skulle ikke være afskaffet
I Det Økologiske Råd er man generelt uenig i regeringens måde at tackle miljøudfordringer forbundet med brændeovne på.
– Vi mener ikke, at man skal bruge borgernes skattepenge på den her måde. I stedet for at betale folk for at forurene mindre, går vi ind for et forurener-betaler princip, hvor man lægger afgift på forurenende aktivitet som brændefyring.
Ordning vil skabe opmærksomhed
Fra regeringens side er man dog overbevist om, at tiltaget vil være til gavn for miljøet, og at man med tiltaget, vil kunne komme en del af de mange gamle brændeovne rundt om i landet til livs.
– Jeg vil medgive, at der er en risiko for en vis dødvægt i ordningen, hvis modtagerne af skrotpræmien i forvejen har planlagt at skifte deres brændeovn ud. Men jeg tror på, at ordningen vil skabe så meget opmærksomhed om problemet, at den vil have en effekt, forklarede miljøminister Eva Kjer Hansen til Politiken i sidste måned.
LÆS OGSÅ: Miljøorganisationer afviser grøn luftfart
Eva Kjer Hansen afviser samtidig Det Økologiske Råds forslag om, at man i stedet pålægger en afgift til dem, der forurener med blandt andet gamle brændeovne.
– Denne ordning er en gulerod – en tilskyndelse til at man får udskiftet sin gamle brændeovn. Og vi skal ikke til at indføre nye afgifter. Folk skal have mulighed for frit at fyre op i deres brændeovn, understregede Eva Kjer Hansen over for Politiken.
I Danmark er der 150.000 brændeovne, der er produceret før 1990. De gamle brændeovne forurener til sammen stort set lige så meget som de 600.000 nyere brændeovne, der står i danske boliger.
For at kunne søge om skrotpræmien, skal brændeovnen være tilsluttet per 29. oktober 2015, og ovnen skal være frakoblet ved ansøgningstidspunktet. Med ansøgningen skal følge en skrotningsattest, som skal udfyldes af en momsregistreret skorstensfejer.