Flere partier: Transkønnede er ikke psykisk syge

Folketinget skal førstebehandle regeringens lovforslag om at ændre kriteriet for udvælgelse af kvoteflygtninge i morgen.
Flere partier er enige om at transkønnede ikke længere skal ses som psykisk syg. Foto: Pressefoto ft.dk: Folketingssalen

Om transkønnede er psykisk syge, er et spørgsmål der har været diskuteret meget. Faktum er blot, at transkønnede stadig figurerer under psykiske sygdomme i Sundhedsstyrelsens sygdomsliste. Men det skal der ændres på, hvis det står til Alternativet og Enhedslisten.

Carolina Magdalene Maier, sundhedsordfører fra Alternativet, mener, det er dybt krænkende for de transkønnede at blive set som psykisk syg. Partiet har derfor lavet et beslutningsforslag sammen med Enhedslisten, om at rykke de transkønnede over til et andet kapitel af diagnoser.

Fakta: Diagnosen transeksuel

– Transseksuel står under psykiske sygdomme på Sundhedsstyrelsen sygdomsliste.

– For at blive anderkendt som transkønnet, skal man igennem et forløb på Sexologisk Klinik, hvor man vil få diagnosen transeksuel.

– Man skal anderkendes som transkønnet af Sexologisk Klinik for at få behandlingen betalt af staten.

– Behandlingen består typisk af hormonbehandling og forskellige operationer.
Man skal også have diagnosen transeksuel for at få ændret CPR-nummer og navn, så det passer til ens “nye” køn.

– Man skal stå under en diagnosekode, hvis man skal have behandling, men vi vil gerne have, at de kommer væk fra koden om psykisk sygdom, siger Carolina Magdalene Maier.

Læs også: Indædt kønskamp har gjort transkønnet til forbillede

At det at være transkønnet bliver set som en psykisk sygdom, ser Jonas Dahl, sundhedsordfører for SF, gerne bliver ændret.

– Nu er der fremsat et beslutningsforetag, og det bakker vi op om. Nu har vi nogle drøftelser i udvalget og med ministeren, så nu må vi se, om vi ikke kan få overtalt ministeren om, at vi skal have ændret det her. Det håber jeg kan lade sig gøre, fortæller Jonas Dahl.

May-Britt Kattrup, som er sundhedsordfører for Liberal Alliance, mener heller ikke, at folk, der ønsker at skifte fra mand til kvinde eller omvendt, skal ses som psykisk syge.

– Dét er vi meget kritisk overfor. Det er overhovedet ikke i orden, siger May-Britt Kattrup.

Har ventet på FN
Ændringen er blevet diskuteret mange gange, men er blevet rykket, da flere partier har villet vente på, at ændringen også skete i FN’s Verdenssundhedsorganisation, WHO.

Vi synes, det er helt unødvendigt at vente på WHO
Vivi Jelstrup, bipolitisk talsperson for LGBT.

Jonas Dahl ser ikke nogen grund til at vente på WHO.

– Ikke længere. Jeg synes også, vi har ventet, og vi har også tidligere forsøgt at ændre det her igennem WHO. Jeg synes, det går for langsomt, og derfor er det også på tide danmark går foran, siger Jonas Dahl.

Liberal Alliance forstå heller ikke, at der skal ventes på WHO.

– Vi har allerede ventet i flere år, og vi kan ikke vente evigt. Lige nu afventer jeg svar på, om vi kan oprette et nyt kapitel eller flytte koden. Så snart svar foreligger, vil jeg tage stilling til det videre forløb, fortæller May-Britt Kattrup.

Vivi Jelstrup, som er bipolitisk talsperson fra LGBT, forstår heller ikke, at der ventes på WHO.