Nu skal dytten have DAB

De fleste bilister kender det udmærket. Vejen til arbejde bliver en smule bedre med radioen kørende i baggrunden.

Men selvom der har eksisteret DAB i Danmark siden 2007, klarer langt de fleste bilister sig stadig med kanalerne på det gamle FM-bånd. Efterspørgslen for at få installeret en DAB-radio i bilen er dog stærkt stigende. Det siger de bilforhandlere, Netavisen har talt med. 

Hos Carsound Bilstereo i Roskilde mærker de tydeligt tendensen. 

 »Før i tiden havde vi stort set ingen efterspørgsel på DAB-radioer, men det har vi nu. Det er ofte ældre herrer og familiefædre, der kommer ind i butikken for at få en ny radio i bilen,« siger Jonas Heiberg Vittrup Christensen fra butikken.

Ændringer bag efterspørgsel
I foreningen DAB-Danmark erkender man, at det har stået sløjt til med at få DAB-radionerne ud i bilerne.

»Det er gået meget sløjt på det område. Hidtil har der ikke været den store efterspørgsel fra forbrugernes side,« siger Thomas Schwarz, der er formand i DAB-Danmark.

Han peger på, at den seneste tids ændringer på FM-båndet har vækket interessen for de digitale radioer.

»Der er større interesse nu, fordi der sker nogle ændringer i indholdet på de forskellige radiokanaler, og fordi der kommer nye radiokanaler til. Man vil gerne høre nogle af de nye tilbud eller de kanaler, der ikke længere sendes på FM-båndet,« siger han.

I øjeblikket sker der store forandringer på det gamle FM-bånd. Den 1. november måtte DR’s radiokanaler P1 og P2 klemme sig ind på samme frekvens for at give plads til Radio 24syv. Ændringerne kommer dog ikke til at have indflydelse på det digitale DAB-net, hvor både P1 og P2 fortsætter med at sende som selvstændige kanaler.

Dækningen er stabil
Det har før været et problem for DAB-radioer, at forbindelsen ikke har været konstant, når man har suset rundt i landet i bil, men nu burde nettet være stabilt, siger Thomas Schwarz.

»Når man udbygger et nyt, digitalt sendenet, vil der altid være steder i landet, hvor dækningen ikke er helt perfekt. Men det er noget, der bliver arbejdet på med flere master. Vi nærmer os efterhånden noget der ligner en optimal dækning,« siger han.

Sådan får du selv DAB til bilen
Ønsker man selv at høre DAB-radio i sin bil, er der to muligheder for at få installeret en ny radio. Det nemmeste er blot at anskaffe sig en lille modtager, man kan sætte op i vinduet som en GPS. På den måde kan man høre DAB igennem sin gamle bilradio ved hjælp af en adapter. 

En anden mulighed er at få installeret en helt ny radio i bilen, men det kan vise sig at være en besværlig affære i nyere biler. For her er stereoanlægget ofte forbundet med resten af instrumentbrættet, og det kan give komplikationer. 
 

LÆS OGSÅ: Litauiske bilradio-tyve fængslet

http://www.b.dk/danmark/litauiske-bilradio-tyve-faengslet

LÆS OGSÅ: Direktøren er til bilstereo

http://www.b.dk/kultur/direktoeren-er-til-bilstereo