Nu skal tusindvis af danskere vaske mere hår

At nyse hele tiden, er et typisk symptom på pollenallergi. Foto: Placbo, Flickr
At nyse hele tiden er et typisk symptom på pollenallergi.
Foto: Placbo, Flickr

Næsen løber, de blodsprængte øjne klør og vejrtrækningen driller.

Sæsonen for pollen er netop begyndt – og med den følger den anerkendte folkesygdom: pollenallergi, som op mod en million lider af.

Danskernes pollenallergi går i udbrud, når planter bestøver og spreder deres blomsterstøv, som vi kender som pollen.

Da planterne spreder pollen i vinden, kan man ikke fuldstændig undgå kontakten med det. Biolog ved Astma-Allergi Danmark Karen Rasmussen forklarer dog, at der er flere tips til, hvordan man i hverdagen kan mindske sin eksponering for pollen.

– Man kan blandt andet vaske sit hår, inden man går i seng, så der ikke sidder pollen i håret, fortæller hun.

Men man kan også gøre mange andre ting.

Man kan vaske sit hår, inden man går i seng, så der ikke sidder pollen i håret.
Karen Rasmussen, Astma-Allergi Danmark

Fakta om pollenallergi:

  • Pollen er planternes hanlige sædceller og dannes på støvdragerne. Herfra skal pollenet transporteres enten med vinden eller et dyr over på en anden plantes støvfang for at befrugtningen kan ske, og frø dannes.
  • En allergisk reaktion overfor pollen betyder, at kroppens immunsystem har et anderledes reaktionsmønster end ikke-allergikere. Denne “fejl” gør, at der dannes antistoffer overfor stoffer, der normalvist er udskadelige. Ofte vil pollenallergi være arveligt, og den knytter sig ofte til andre typer af allergi, astma og børneeksem.
  • Høfeber er den hyppigste kroniske sygdom i den vestlige verden
  • Et stigende antal af mennesker på verdensplan udvikler allergier. De helt præcise årsager til det kendes ikke.

Kilde: www.sundhedsguiden.dk

– Man kan lukke vinduerne og undgå at lufte ud midt på dagen, når pollentallene er på sit højeste, og vente til om aftenen. Man kan også cykle med solbriller, så man ikke får pollen i øjnene, siger biologen.

Hvis man har en mistanke om, at man lider af pollenallergi, anbefaler hun også, at man går til lægen og bliver testet.

”Det er bare pisse træls”

Bente Larsen er én af de mange tusinde danskere, der hvert år må bukke under for allergiens mange gener, når pollensæsonen starter. Træthed, løbende næse og sviende øjne er nogle af de ting, som irriterer Bente Larsen mest, når foråret begynder i Danmark.

Læs også: Træerne på Frederiksberg kan give allergi

– Det er irriterende, når mine øjne løber i vand, og jeg hele tiden er træt. Det er især min birkeallergi, som er slem. Og den er virkelig svær at undgå, når vi bor i sådan et kedeligt parcelhuskvarter, hvor der er plantet birketræer alle steder. Det er bare pisse træls, siger hun, der bor i Nørresundby i Aalborg.

DMI forventer varmere temperaturer

Dansk Metrologisk Institut forudser varmere temperaturer, når påsken er overstået. Temperaturer mellem 10 og 15 grader giver gode forudsætninger for dannelsen af pollen i Danmark.

– Fra uge 15, som kommer efter påsken, kommer der én til to uger med højtryk, hvor der vil ses temperaturer på helt op til 15 graders varme. De varmere temperaturer kan være med til at give et udslag i pollentallene, siger Per Martin Lindberg fra DMI.

Klik her, og få flere gode råd til, hvordan du kan undgå pollen.