Klimaforandringerne kan gøre livet surt for allergikere

Klimaforandringerne kan gøre pollensæsonen længere og flere vil få allergi. Foto: Wikimedia Commons

Klimaforandringerne kan få en stor betydning for allergikere. I følge Astma-Allergi Danmark, vil det varmere klima betyde, at flere plantearter bliver udbredt tættere på de danske breddegrader, hvilken kan give nye typer pollen. Samtidig vil klimaforandringerne føre til ændrede mønstrene i vindforholdene, som kan øge transport af pollen til Danmark fra andre lande.

Pollensæsonen kan blive to måneder længere
Det varmere klima betyder, at pollensæsonen starter tidligere end den gjorde for 40 år siden. Det er blandt andet nogle træarter, der blomstre flere uger tidligere end før. Samtidig vil nye arter, som først blomstrer langt ind i efteråret, komme til Danmark. Kombinationen af de to, kan betyde at pollensæsonen kan blive to måneder længere. Det forklarer Bettina Hjort, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

– Klimaforandringerne gør, at pollensæsonen starter tidligere end for 40 år siden. Det varmere klima forventes at øge planternes vækstsæson med to måneder. El og hassel blomstrer fem-seks uger tidligere, hvilket gør, at sæsonen starter tidligere. Derudover kommer der mange nye arter til Danmark, som blomstrer senere. Det er blandt andet bynke-ambrosie, som først blomstrer i oktober. Dermed vil pollensæsonen bliver forlænget.

Læs også: Seks fif mod forårets høfeber 

Nye pollentyper vil betyde 100.000 nye allergikere
I takt med klimaændringerne kan der ske en ændring i plantevæksten i Danmark. Flere nye planterarter vil gro på dansk jord og nogle af dem vil være stærkt allergifremkaldende. Det betyder at flere vil udvikle allergi i fremtiden. Den største trussel kommer netop fra bynke-ambrosien, mener Bettina Hjort

– Klimaforandringerne vil betyde, at der kommer flere allergikere til, fordi der kommer nye arter til Danmark. Bynke-ambrosie er en af de nye arter, som er på vej hertil. Den har stærkt allergifremkaldende pollen. Planten har rodfæste i Norditalien og den giver lige nu store problemer med pollenallergi i Central- og Sydeuropa. Alene bynke-ambrosien vil være skyld i, at 100.000 flere bliver ramt af allergi i Danmark.

 

Kig på billederne herunder og se hvilke andre konsekvenser klimaforandringerne kan få for allergikere: