Fakta om HOLD:
- HOLD startede i Norge og har lidt over et år på bagen.
- Omkring 75.000 norske studerende bruger appen.
- I Danmark blev HOLD lanceret d. 15 januar 2017 af Alexander Avanth, Nam Vu og Richard Gordon Andersen.
- Når du har samlet point ved at lade mobilen være, kan de udløses i appens pointshop, der kaldes “markedsplads”. Belønningerne er sponsoreret af HOLDS samarbejdspartnere, herunder CocaCola, Change og Uber.
- HOLD Danmark har 12.000 brugere herhjemme.
- Inspirationen til at lave HOLD udsprang af en en amerikansk undersøgelse, der viste at elever kan øge karaktergennemsnittet med op til 30 procent, når de lægger mobilen fra sig i undervisningen.
Kilde: apphold.no/dk/ og tandfonline.com
Når mobilen vibrerer i lommen, og der er kommet en Snapchat, eller når madklubben skriver løs på jeres fælles facebooktråd, så er det svært ikke hive telefonen frem – også selvom man sidder midt i en vigtig forelæsning på universitet.
Netop studerendes problem med at holde fokus vil en ny applikation, der blev lanceret i Danmark for tre måneder siden, komme til livs. HOLD er målrettet studerende, og appen er lokationsbaseret, sådan at den kun kan aktiveres, når man har valgt det universitet, man går på og er på stedet.
For hver gang telefonen har ligget urørt i 20 minutter, får man en belønning i form af et point. Når man har samlet nok point, kan man vælge et produkt på appens “markedsplads”. Snart vil en kupon blive tilgængelig, og den kan for eksempel indløse en kop kaffe eller en Coca Cola fra 7-eleven.
Men det kan ikke løse problemet, mener ekspert Lars Bo Larsen, der er lektor i personkommunikation ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.
Lars Bo Larsen mener, at appen kan ses som et hjælpemiddel til dem, der slet ikke kan kontrollere mobilforbruget, men at den er ikke løsningen:
– Det er nok mere en nødløsning, en slags krykke. Men hvis der virkelig er nogen, der ikke selv kan få lagt mobilen til siden, så er den god for dem. Men jeg synes, det er en lidt underlig måde at løse koncentrationsproblemet på. Alternativet er jo at slukke for mobilen, siger han.
Mobilen lokker
Studerendes koncentrationsbesvær er langt fra et nyt fænomen, slår Lars Bo Larsen fast. Før mobilens tid kunne man finde på at spille kryds og bolle eller læse en bog, imens forelæseren øste ud af sin viden fra talerstolen:
– Det er ikke en nyhed, at folk lader sig distrahere. Jeg tror ikke, at motivationen på universiteterne har ændret sig, men det er risikoen for at falde i mobilfælden, der er stor. Mobilen er lige ved hånden, og den “convenience” skal man ikke undervurdere, for vi er lette at lokke, forklarer Lars Bo Larsen.
Når man lige har fneset lidt over, at der findes en app, der skal få dig til at holde op med at bruge apps, så er det logisk nok, at den skal være på telefonen. En app er bekvem og gør det nemt, fordi du altid har din telefon ved dig. Det egentlige spørgsmål er, hvorfor man ikke bare slukker den
Lars Bo Larsen, ekspert.
En app, der skal holde dig fra apps
At det er mobilen, der skal få dig til at holde dig fra mobilen, kan godt lyde paradoksalt.
– Når man lige har fneset lidt over, at der findes en app, der skal få dig til at holde op med at bruge apps, så er det logisk nok, at den skal være på telefonen. En app er bekvem og gør det nemt, fordi du altid har din telefon ved dig. Det egentlige spørgsmål er, hvorfor man ikke bare slukker den, siger lektoren.
Richard Gordon Andersen, der er en af tre unge mænd, der har lanceret appen HOLD i Danmark, mener, at der er brug for en pause fra mobilen:
– Drømmescenariet ville være, hvis folk af sig selv kunne holde sig væk fra mobilen. Realiteten er jo bare, at sådan er det ikke, og det er forfærdeligt, siger Richard Gordon, der står for salg og marketing hos HOLD Danmark ved siden af sine studier.
Læs også: Studerende bør have tilskud til studiebøgerne
En digital detox
– Der er behov for en digital detox, mener Richard Gordon, der sammen med Alexander Avanth, Nam Vu har været med til at søsætte HOLD i Danmark
– Vi taler til det fælles bedre med den her app. Vi ser os selv som en virksomhed med et samfundsansvar: Vi vil gerne prøve at bekæmpe den digitale afhængig, siger han.
Den danske afdeling af HOLD har undersøgt studerendes mobilvaner, og det viser sig, at danske studerende gennemsnitligt kigger på deres telefoner 200 gange om dagen.
Generation Z er digitalt indfødte
Generation Z er de unge, der blev født fra midten af 90’erne og derfor har svært ved at huske en tilværelse uden internet og mobiltelefoner. Richard Gordon Andersen er ikke i tvivl om, at de er den generation, der har den største mobilafhængighed:
– Generation Y kan helt sikkert trænge til en pause, men generation Z har endnu mere brug for det, siger han.
HOLD er på nuværende tidspunkt kun målrettet universiteter, men Richard Gordon håber, at det bliver muligt at udvide målgruppen, sådan at den helt unge generation kan få glæde af appen. Koncentrationsproblemer er noget han selv kan sætte sig ind i:
– Jeg er blevet distraheret af min telefon i undervisningen mange gange, og sådan har det været siden 5-6. klasse. Jeg har forelsket mig i den her app, fordi den gør, at der ikke er alle mulige ting, der kan distrahere dig, samtidig med at du bliver belønnet for det, siger han og tilføjer:
– Jeg sikker på, at hvis jeg havde kunne få en gratis kop kaffe eller en Coca Cola, så havde jeg nok kunne tage mig sammen til at yde lidt mere i skolen.