Nye besparelser risikerer at ramme børn med handicap og deres familier

Handicaprådets formand Jacob Svendsen med sin søn Emil. Foto: Jacob Svendsen

Forældre til et barn med handicap kan måske forvente at få færre tilbud om døgnaflastning end hidtil. Et nyt forslag fra Helsingør Kommune kan nemlig betyde, at der skæres i tilbuddene om et døgns ophold til barnet, så forældrene kan blive aflastet.

Helsingørs Børne- og Uddannelsesudvalg forventer en budgetoverskridelse på 34,2 millioner kroner i udvalget i 2025. Udvalget har derfor udarbejdet en række forslag til, hvordan kommunen kan spare på området.

Jeg tror bestemt ikke, man kan lave et økonomisk regnestykke, hvor man vælger at se bort fra det menneskelige, og så komme frem til et resultat, der giver plus.
Jacob Svendsen, formand for Handicaprådet

Et af de forslag er at omlægge tilbud om døgnaflastning til dagaflastning for familier, der har børn med handicap, og skære i det antal døgntilbud, familierne årligt bliver tilbudt.

Helt konkret betyder det en reduktion af familiernes nuværende tilbud om 40 døgnaflastninger om året til 36.

Med mulighed for døgnaflastning kan barnet blive passet hele døgnet – også over natten. I modsætning til et dagtilbud, hvor barnet skal hjem og sove, kan døgntilbuddet aflaste hele familien og give mulighed for at sove ud, tid til at tage på ture og give opmærksomhed til de eventuelle søskende. For mange familier er det en vigtig støtte i en krævende hverdag.

Det er det blandt andet for Handicaprådets formand Jacob Svendsen, der mener, at en reduktion af døgntilbud er et alvorligt problem.

– Det er noget skidt, at man vil skære i antallet af aflastningsdøgn. Det er faktisk voldsomt, at man vil gøre det, og det er voldsomt, at man ikke gør politikerne opmærksomme på, hvor store konsekvenser det vil få, siger Jacob Svendsen til NetAvisen.

Handicaprådet i Helsingør Kommune er et rådgivende udvalg, der arbejder med spørgsmål, der vedrører borgere med handicap. Rådet er oprettet for at sikre, at personer med handicap bliver hørt i beslutningsprocesserne, og det er lovpligtigt for kommunen at have et sådan råd. Rådet har blandt andet givet et høringssvar på forslaget, som byrådet nu skal tage stilling til.

Døgnaflastningerne er en af årsagerne til budgetoverskridelsen ifølge Gert Dyekjær (C), der er medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget. Udvalget har udarbejdet forslaget, fordi de ikke ser et lige så udtalt behov for døgnaflastning, som det lige nu koster at tilbyde.

Faktaboks

  • Det ene forslag handler om at reducere de 40 tilbud om døgnaflastning til 36.
  • Et andet forslag handler om at omlægge nogle af døgnaflastninger til dagaflastninger.
  • Børne- og Uddannelsesudvalget forventer et merforbrug på 34,2 millioner kroner på skoleområdet.
  • Handicaprådet har givet et høringssvar.
  • Forslaget skal afgøres i byrådet ved ukendt dato.

Kilde: Referat fra Børne- og Uddannelsesudvalgets møde den 7. april 2025

– Tilbud om døgnaflastning er ekstremt dyre, og vi ved, at der cirka er 15-20 % af vores børn, som slet ikke benytter det. De bliver hentet uden at overnatte der, og derfor ville det for dem give mening blot at bruge tilbud om dagaflastning. Prisen for at levere et døgntilbud, står ikke på mål med det behov, som der er, siger Gert Dyekjær til NetAvisen.

Kommunen har for nylig fået to børn i aflastningsordning, som ikke var forventet. De to børn alene koster kommunen 6 millioner kroner. Det viser, hvordan uventede behov på det område kan påvirke de økonomiske rammer for kommunens tilbud om støtte og aflastning, forklarer Gert Dyekjær.

Han understreger dog, at der er familier med børn med handicap, der udfordres i så høj grad på deres nattesøvn, at kun døgntilbud kan dække deres behov.

Men ifølge Handicaprådets formand Jacob Svendsen er det ikke kun et spørgsmål om at få sin nattesøvn.

– Det er ikke gennemtænkt at tro, at de 13 døgn, hvor man sover dårligt kan aflastes af én god nattesøvn, siger Jacob Svendsen.

Han vurderer, at døgntilbud også aflaster hele familien, og man i forslaget om omlægning ikke tager højde for, hvad det betyder for eventuelle søskende i familien.

– Det er en kendt ting, at der er belastningssyndromer hos søskende. Vi er helt målløse over, at man ikke forholder sig til det i den indstilling, som der ligger fra forvaltningen til byrådspolitikerne, siger Jacob Svendsen.

Jacob Svendsen tager afsæt i sin egen familie, der har en søn med ‘downs syndrom’. For dem har døgntilbud været en mulighed for familien til at tage på ture velvidende om, at deres søn havde det rigtig godt. For ham handler det om, at familier skal kunne hænge sammen og skal kunne have mulighed for at tage hensyn til søskende. For Jacob Svendsen er forslaget om at skære i disse tilbud næsten uforståeligt.

– Det er nærmest primitivt. Jeg forstår det simpelthen ikke. Det spiller ind på noget meget større for familien, siger Jacob Svendsen.

Gert Dyekjær (C) mener dog, at både forældres og søskendes behov er noget, man tager højde for i vurderingen af forslaget.

– Familien og forældrene er udfordret hårdt, og de har brug for ro, som er det tilbuddet går ud på. Så det er vi fuldt ud opmærksomme på, og det er jeg helt sikker på er med i den faglige vurdering.

Udover konsekvenser for den enkelte familie vurderer Jacob Svendsen også, at en reducering af døgntilbud kan koste kommunen penge på længere sigt. Der skal kun en sammenbrudt og nedslidt familie til, for at andre omkostninger med en ødelagt familie kommer oven i, vurderer Jacob Svendsen.

Det er er omkostninger, der kan komme, hvis barnet skal anbringes permanent på et botilbud.

– Jeg tror bestemt ikke, man kan lave et økonomisk regnestykke, hvor man vælger at se bort fra det menneskelige, og så komme frem til et resultat, der giver plus. Og jeg tror heller ikke, at der er en eneste skatteyder, der er interesseret i at kunne spare den håndører i skat på den bekostning, siger Jacob Svendsen.

De økonomiske omkostninger ved en sammenbrudt familie kan være betydelige, da der både er udgifter til aflastning og til støtteforanstaltninger. Hvis et barn senere skal anbringes permanent på et botilbud, kan det medføre store omkostninger for kommunen.

Handicaprådets høringssvar blev inddraget i Børne- og Udannelsesudvalgets møde den 7. april og forslaget blev begæret til afgørelse i Byrådet. Der er derfor endnu ikke truffet en endelig beslutning om, hvorvidt de 40 døgnaflastningstilbud skal reduceres til 36.

Læs også: Besparelser kan ramme de svageste: Hvis vi lukker, risikerer vi ensomme og isolerede borgere

Sådan gjorde vi: NetAvisen fandt forslaget om besparrelser i et referat fra et byrådsmøde. Læste derefter Handicaprådets høringssvar og lavede interview med rådets formand Jacob Svendsen og interview med Gert Dyekjær (C), medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget i Helsingør.

Leave a Reply

Your email address will not be published.