Nyt Roundup-forbud: hvis du vil af med ukrudtet, må du ned på knæ

Fra næste år kan danske haveejere ikke længere købe Roundup. Foto: Sean Wallis, Flicker.com

Et nyt Roundup-forbud træder i kraft næste år, og derfor må danske haveejere i fremtiden i gang med hakkejernet. Alternative sprøjtemidler kræver nemlig op til otte gange så mange doser, og det kan ødelægge dine fliser, advarer Bente Mortensen, som er miljøkonsulent hos Danske Anlægsgartnere.

– Der hvor ukrudtet vokser fra, vækstpunktet, ligger så langt nede, at rødderne ikke bliver svitset af. Derfor skal man med de lovlige syrebaserede sprøjtemidler ud og sprøjte op til otte gange i sæsonen. Og det er vældig belastende for miljøet, siger Bente Mortensen.

Sprøjtemidlet glyphosat, også kendt som Roundup, bliver forbudt at benytte på terrasser, fortove og indkørsler på en række offentlige og private arealer. Glyphosat bliver forbudt, fordi det er svært nedbrydeligt og kan ende i grundvandet, fremgår det af en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

Glyphosat, som man nu ikke længere må bruge, virkede på den måde, at gik ned i planten og videre ned i rødderne.

Sådan gælder forbuddet

Forbudet mod sprøjtemidlet glyphosat træder i kraft 1. juli.

Det vil være ulovligt at sælge glyphosat til de nævne områder fra 2023.

Det vil være ulovligt at benytte glyphosat til de nævnte områder fra 2024.

– Det er derfor, det er smart. Så skal man kun ud en enkel gang eller måske to i løbet af sæsonen, siger Bente Mortensen, som er miljøkonsulent hos Danske Anlægsgartnere.

Alternative sprøjtemidler har forskellige produktnavne, men Bente Mortensen fortæller, at de alle er syrebaseret med eddikesyre, pelargonsyre og fedtsyre.

De syreholdige sprøjtemidler virker anderledes end Roundup. De fjerner kun ukrudtet på overfladen, der hvor man sprøjter. Syreholdige sprøjtemidler når ikke ned til ukrudtets rodnet – og derfor vil ukrudtet hurtigt vokse op igen.

Sprøjtemidler ætser havefliser

Desuden skal man som haveejer være opmærksom på, at de lovlige syreholdige sprøjtemidler ætser havefliser. De er oftest lavet af beton, hvilket nedbrydes af syre. Vil man sprøjte ukrudtet mellem havefliserne, vil syren fra sprøjtemidlerne altså ætse flisernes overflade.

– Beton og syre er ikke en god kombination. Hvis man påfører syre til betonoverflade, vil den blive nedbrudt og komme til at se ældre ud, end den er, siger Jack Anderson, som er daglig leder ved Betonvarekontrollen, som er en organisation, der udfører inspektion af produkter hos virksomheder inden for betonvarebranchen.

Jo oftere, fliserne kommer i kontakt med sprøjtemidlerne, des hurtigere vil overfladen ætse.

– Hvis man har fået nye fliser, kan man se det øverste pudslag, men det vil blive fjernet meget hurtigt, og derefter vil man se materialerne indenunder, som man normalt ville på fliser, som er 3-4 år gamle. Fliserne vil se medtaget ud og ældre end de i virkeligheden er, fortæller Jack Anderson.

Læs også: Sådan redder du din forårshave

Ud i haven og ned på knæ 

Miljøminister Lea Wermelin (S) påpeger, at der findes alternativer til de sværest nedbrydelige sprøjtemidler, og ser sprøjteforbuddet som et godt skridt på vejen mod at passe på grundvandet.

– Jeg er overbevist om, at mange danskerne ikke har noget imod at bruge hakkejernet til at fjerne ukrudt med, hvis de på den måde bedre kan passe på grundvandet og naturen, siger hun i en pressemeddelelse.

Også miljøkonsulent Bente Mortensen mener, at der er fordele ved at fjerne ukrudt med et hakkejern.

– Man kan sagtens købe forskellige smarte redskaber til at luge mellem fliserne. Det er sundt mentalt at være udenfor og luge ukrudtet, siger miljøkonsulenten.

 

Sådan gjorde vi: Historien udsprang af en pressemeddelsese fra Miljøministeriet. Kilderne er interviewet via telefon.