Siden den nye politiaftale blev vedtaget på tværs af folketinget i december 2020, har det været kendt, at Gribskov var en af de udvalgte kommuner, der skal huse en nærpolitistation. Nu er det officielt, at den skal ligge i Helsinge, som er en af de byer i Gribskov, hvor grov kriminalitet for nyligt har fundet sted.
Bent Hansen, der er borgmesterkandidat for Venstre i Gribskov, er begejstret for ankomsten af den nye nærpolitistation, og han håber, at betjente i det lokale gadebillede vil have en effekt på kriminaliteten.
– Det kan kun få positive virkninger. Jeg håber på, at det, at man ser lidt mere til politiet, har en præventiv virkning, siger Bent Hansen om den nye nærpolitistation i Helsinge.
Oliver Møllenberg, der er kommunalvalgskandidat for det lokale parti Nyt Gribskov, ser også frem til at få mere politi i Gribskov.
– Det er fedt at vide, at politiet er lige i omegnen. I de her små lokalsamfund giver det en tryghed at vide, at politiet er ti minutter væk. Det skaber mere tryghed blandt borgerne, at nærpolitistationen kommer, siger Oliver Møllenberg.
Ekspert er skeptisk for nærpolitistation
David Sausdal, politiforsker ved Lunds Universitet, er imidlertid forbeholden overfor, hvilken effekt nærpolitiet vil have. Det er ifølge ham et skridt i den rigtige retning. Men med åbningstider på 15 timer om ugen og omkring fem betjente vurderer han, at tiltaget ikke har nok midler til at kunne have en reel effekt i lokalsamfundet.
– Dette er noget af det rigtige, hvis man gerne vil henimod at have et dedikeret kriminalpræventivt nærpolitiarbejde. Men jeg kan være bange for, om der skal meget mere til, siger David Sausdal.
Det får lokalmiljøerne med den nye politiaftale:
– 20 nye nærpolitienheder
– 110 ekstra lokalbetjente
– Mere frihed til lokale løsninger
– En politigaranti der tager særligt hensyn til borgernes tryghed i forbindelse med blandt andet vold, indbrud og voldtægt
Kilde: Justitsministeriet.dk
David Sausdal anerkender imidlertid, at der findes borgere, som har følt et behov for mere politi i lokalområderne. Nogle borgere savner måske den lokale landbetjent, som engang fandtes i de små lokalsamfund, men Sausdal har svært ved at se, at det nye nærpoliti bliver sådan.
– Det er noget, som folk gerne vil have. Det er noget som kommuner og folk, som bor udenfor de større byer, har efterspurgt. Hvis man spørger folk, hvad de forestiller sig, når de hører om nærpoliti, så er det mere hen imod et nærpoliti, som går rundt i gadebilledet, og som lærer folks navne at kende. Men det tror jeg ikke, at der er ressourcer til, lyder vurderingen.
Bander eller bøller?
Fem unge mænd er i øjeblikket varetægtsfængslet for at overfalde en 17-årig ung mand på Helsinge Station i marts måned. To dage senere overfaldet, blev en anden ung mand overfaldet ved en Netto i Blistrup. Nordsjællands Politi betegner angrebene som grov vold, der har fundet sted grund af en konflikt mellem to lokale grupperinger.
Bent Hansen mener ikke, at man skal gøre problemet større, end det er:
– Man skal passe på ikke at overdrive. Vi skal huske, at der har været et par tilfælde med et overfald på Helsinge Station og et overfald i Blistrup. Og jeg ved at politiet arbejder massivt for at gøre noget ved det. Men der har været to ekstreme tilfælde, som virker meget voldsomme. Man skal tage det her meget alvorligt, men vi skal også passe på. Vi skal ikke gøre sådan, at man tror, at vores kommune er utryg. Vi fik en redegørelse af politiet for en uges tid siden, og det er faktisk ret få mennesker, der er tale om, siger Bent Hansen (V).
Læs også: Politiet bytter knipler ud med smil
Oliver Møllenberg har et andet syn på sagen om de voldelige overfald. Han er boksetræner i den lokale bokseklub i Gilleleje, hvor han dagligt har kontakt med de unge som er mest påvirket af konflikten, og han tøver ikke med at kalde de voldelige grupper for bander.
– Jeg vil godt gå så langt som at kalde det for bander, siger Oliver Møllenberg.
Møllenberg var også medarrangørerne til en demonstration mod banderne, hvor borgere fra Gribskov søndag d. 28. marts samlede sig og gik gennem byens gader i protest mod volden. Oliver Møllenberg er enig med Bent Hansen i, at konflikten ikke skal overdrives, men syntes alligevel, at kommunen skal sige fra overfor volden.
– Jeg er enig i, at man ikke skal gøre Gribskov kommune til en krigszone, for det er det bestemt ikke. Gribskov kommune er og skal være en tryg kommune at bo i. Når der sker to overfald af den kaliber, så skaber det meget utryghed, og så skal vi slå ned på det, siger Oliver Møllenberg.
Sådan gjorde vi: I forbindelse med en anden nyhed, havde vi talt med David Sausdal, hvilket skabte en interesse for nærpolitistationen. Vi kontaktede derfor flere borgere i Gribskov kommune for at høre deres holdning til trygheden i kommunen samt den kommende nærpolitistation. En borger henviste til Bent Hansen, og hans tidligere udtalelser, mens vi gjort opmærksomme på Oliver Møllenberg som en del af researchfasen. Begge kilder blev interviewet over telefon.