Oktobervejret har været usædvanligt

I år har oktobervejret været noget anderledes, end vi normalt kender det i Danmark. På én og samme måned har vi haft den varmeste oktoberdag der nogensinde er målt og samtidig også et stort temperatursving på over 30 grader. Den 1.oktober kom vi lokalt op på hele 26.9 grader, mens den hidtil koldeste dag denne måned faldt kun 14 dage efter, hvor man målte -3.2 grader. Og det er atypisk for en oktober måned i Danmark.

»Ekstremen er, at vi har slået varmerekorden for oktobermåned med hele 2.8 grader, og det er altså meget,« siger meteorolog Jens Ringgård Christiansen fra TV2-Vejret.

Læs mere her:

Første sommerdag i oktober nogensinde

Fra sydende solskin til frost

Men det underlige oktobervejr stopper ikke ved den ekstreme varmerekord. Det er nemlig også ret usædvanligt, at temperaturen svinger fra sommerluner til frost på så kort tid. Temperaturudsving i denne størrelsesorden er i sig selv ikke noget, vi ser ofte i Danmark, men når de forekommer, vil det oftest være fra hård frost til mildere varmegrader. 

»Når vi normalt har de her meget store temperaturudsving, så er det fra meget, meget kolde morgener og til det varmere, og ikke omvendt som vi har oplevet det i denne oktober. Men det er et fænomen, vi oftest ser i vintermånederne januar og februar,« forklarer Jens Ringgård Christiansen.

Hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) vurderer man, at det helt særegne for denne måned har været varmerekorden, men man er enig i, at måneden skift fra sommer til frost også har været finurlig.

»En sommerdag i oktober er i sagens natur meget usædvanligt, men det er også atypisk, at vi i år fik den første nattefrost så kort tid efter den varmeste dag, vi nogensinde har set i oktober,« lyder det fra Bjarne Siewertsen, kommunikationschef fra DMI.

DMI bekræfter, at et temperaturudsving på over 30 grader er set før, men at det bestemt hører til sjældenheder.

Global opvarmning er ikke skurken

Man kan fristes til at tænke, at forklaringen på det atypiske oktobervejr kan være den globale opvarmning. Men det er der ikke noget, der tyder på, forklarer Jens Ringgård Christiansen. Dels kan man ikke videnskabeligt dokumentere den slags på baggrund af bare få særtilfælde, og dels har den globale opvarmning kun bidraget med nogle få varmegrader til gennemsnitstemperaturerne og kan derfor ikke alene forklare denne måneds ekstreme varmerekord.

»Det svarer lidt til, hvis din bedstefar gik i klasse med en fyr der var 2.10 meter høj for 60 år siden. Så var fyren dælme høj! Men hvis man går i klasse med en fyr der er 2.10 meter i dag, så er han altså stadig meget høj. At gennemsnitshøjden er blevet højere siden din bedstefars ungdom ændrer altså ikke på, at han er usædvanligt høj,« siger Jens Ringgård Christiansen.

Det atypiske oktobervejr danskerne oplever i år kan nærmere forklares med, at der har været særligt gunstige og sjældne forhold til det. Vejret har nemlig været styret af en pludselig og stor mængde varm luft fra Sydeuropa. Højtrykket over Danmark i starten af måneden har betydet meget varmt og stabilt vejr. Efterfølgende er vejret blevet mere normalt for måneden, men det ekstreme vejr i starten af måneden har betydet, at der var langt ned til normalforholdene, lyder det fra TV-Vejret.

Læs mere her:

Vi får masser af sol i oktobers sidste uge