En ny bog om stenalderkost, der udkommer til april, modtager massiv kritik, blandt andet på grund af en opfordring til forældre om at droppe modermælken til fordel for en hjemmelavet erstatning af lever- og benfond.
Det er direkte livsfarligt
Morten Elsøe, ernæringsekspert
Samtidig antydes det, at man kan hjælpe sit nyfødte barn af med autisme, fordøjelsesproblemer, udslæt og astma, hvis man lever efter bogens kostråd og opskrifter.
Bogen, Bubba Yum Yum – The Paleo Way, er medforfattet af den kendte australske tv-kok Pete Evans og høster derfor stor opmærksomhed.
Det skriver det australske magasin Australian Women’s Weekly.
Livsfarligt kostråd
Hvis familens babyer og børn går på tv-kokkens diæt, må de ikke få for eksempel mel, gryn, sukker, mælk, yoghurt og andre mejeriprodukter. Herhjemme forklarer ernæringsekspert og cand.scient i molekylær ernæring og fødevareteknologi Morten Elsøe, at kostråd som disse kan være farlige for børn.
Læs også: For mange proteiner kan gøre dig syg
– Det er direkte livsfarligt, det her. Lever indeholder store mængder A-vitamin, som er fedtopløseligt og sundhedsskadeligt for spædbørn, siger Morten Elsøe.
Som foredragsholder og sundhedskonsulent hjælper Morten Elsøe til daglig folk med at få et balanceret forhold til sundhed. Han er samtidig indehaver af bloggen foodmatters.dk og fast klummeskribent for Ekstra Bladet.
Hvis du har lyst til chokoladekage, så spis kage, men kun en gang imellem, og glæd dig til det i stedet for.
Thomas Rode, kok
Han forklarer, at kostråd som lever til babyer desværre bliver fulgt af mange, når berømtheder som Pete Evans står bag:
– Nogle gange behøver du ikke mere end én god historie. Så er konceptet solgt. Det virker langt bedre end en eller anden statistik. Folk gider ikke høre på de generelle kostråd. De er kedelige, tørre og ansigtsløse. De taler ikke til vores hjerter, siger han.
Dansk kendis-kok: “Det er vanvittigt”
Stenalderkure, der også går under navnet palæo, har efterhånden godt fat i danskerne, hvilket kokken Thomas Rode har medvirket til med udgivelsen af sin kogebog om netop stenalderkost.
Normalt er han stor fortaler for stenalderkost, men han synes, at det har taget overhånd, når der udkommer en kogebog med fokus på palæomad til babyer.
Læs også: Ernæringsekspertens råd: Sådan kommer du sundest igennem påsken
– Det er jo fuldstændig vanvittigt. Den allerbedste ernæring for et barn er jo den modermælk, der kommer ud af moderens bryster. Lige præcis den mælk er jo designet til det ene individ, som skal vokse sig stor og stærk på det, siger den gastronomiske altmuligmand.
Små børn har helt andre behov end voksne.
Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske
Han mener dog, at stenalderkost generelt er en rigtig god ide, men at man skal passe på med at blive fanatisk.
– Man skal bruge det her som et pejlemærke til at få det bedre med sig selv. 80/20 reglen er en god markør. Hvis du har lyst til chokoladekage, så spis kage, men kun en gang i mellem. Og glæd dig til det, siger Thomas Rode.
Følg sundhedsstyrelsens retningslinjer
Sundhedsplejersken Helen Lyng Hansen fra netsundhedsplejerske.dk kritiserer også den australske kogebog.
– Små børn har helt andre behov end voksne. Og helt generelt skal man følge Sundhedsstyrelsens råd om god kost til babyer, som er lavet på baggrund af mange års studier og i samarbejde med de andre nordiske lande, siger Helen Lyng Hansen.
Trukket tilbage af forlaget
Bogen, der skulle have været udgivet i Australien 13. marts, er i første omgang bremset af forlaget Pan Macmillan på grund af den store kritik. Forfatterne udgiver nu selv bogen på nettet og på print til april. Den vil da være tilgængelig for hele verden.
NetAvisen har været i kontakt med forfatterne af bogen, som desværre ikke ønsker at kommentere på kritikken.