Plastikposer, plastikflasker og alverdens plastikbøtter. Dét er nogle af de ting, som frivillige på søndag skal samle op på de danske strande.
Søndag har Danmarks Naturfredningsforening nemlig sin årlige forårsaffaldsindsamling, som spreder sig ud til over 1.000 steder i Danmark.
En af strandene er Bellevue Strand, hvor man har særligt fokus på problemerne med plastikaffald.
Plastik er særligt i fokus
Organisationen Plastic Change har nemlig indgået et samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening om at skabe opmærksomhed omkring netop plastikaffald i naturen. Det fortæller naturvejleder hos Danmarks Naturfredningsforening, Ole Laursen:
– I år har vi særligt fokus på plastik. Både fordi plastik ender ude i vores verdenshave og bliver nedbrudt til mikroplastik, som kan have nogle særlige konsekvenser, men også fordi at plastik udgør 40-70% af det affald, man finder, når man er ude og samle affald op, siger han.
Læs også: Ikke mere lort: Nye skraldespande skal give respekt
Plastik ender i fødekæden
Randi Carstensen, projektleder for Plastic Change, forklarer, at plastikaffald, som vi for eksempel smider på danske strande, ender i fødekæden.
– Når plastikken bliver nedbrudt til mikroplastik, så er det påvist, at det går ind i fisk og muslinger. Det er jo hele vores fødekæde, som vi påvirker. Muslingerne er vandfiltrerende dyr, og når vi så har alt det mikroplastik, så optager de det. Jeg vil ikke sige til folk, at de skal stoppe med at spise muslinger eller fisk, men det har vist sig, at plastikken ender i fiskenes tarmsystem. Fiskerester kan så blive brugt til at lave dyrefoder, og på den måde kan det komme videre i fødekæden. Vi som mennesker spiser jo også muslingerne hele, så derfor kan vi nok ikke afvise, at vi også får noget plastik indenbords.
Det handler om at skabe opmærksomhed
Naturvejleder hos Danmarks Naturfredningsforening, Ole Laursen, fortæller, at den landsdækkende indsamling i høj grad handler om at skabe noget opmærksomhed omkring problemstillingen med affald i naturen:
– Bare fordi vi holder dette event, så er det jo ikke ensbetydende med, at alt affald forsvinder resten af året. Så det handler om at gøre folk opmærksomme på problemet med affald i naturen, og man ikke skal smide det ud i naturen.
Læs også: Den danske affaldshær er vokset
Det er ikke kun opmærksomhed omkring affald i naturen, som det handler om, men også det at hjælpe hinanden med at rydde op:
– Der er jo ingen, som synes, at det er en god idé, at det ligger derude. Vi er alle enige om, at det ikke skal ligge derude. Så en mentalitet såsom ”jamen, det er ikke mig, som har smidt det” går ikke, for hvis vi nu hjælper hinanden med at rydde op engang imellem, når vi er ude, så skal der også bruges betydeligt færre ressourcer hos f.eks. kommunen eller staten, hvor ressourcerne f.eks. i stedet kan gå til læger og sygeplejersker.
Her kan du få et overblik over, om der foregår en affaldsindsamling i dit nærområde.