Politiet forlænger visitationszoner – Indre By går fri

Politiet holder fast i visitationszoner i København, Kokkedal, Ballerup, Herlev og Gladsaxe. Foto: politi.dk
Politiet holder fast i visitationszoner i København, Kokkedal, Ballerup, Herlev og Gladsaxe. Foto: politi.dk

I Gladsaxe, Herlev, Ballerup, Kokkedal og København kan man fortsat blive visiteret af politiet de næste 14 dage. Det sker, da bandekonflikten stadig hærger i disse områder, lyder det fra Københavns Politi, Nordsjællands Politi og Københavns Vestegns Politi i pressemeddelelser fra politikredsene.

– Baggrunden for beslutningen om oprettelse af – og forlængelse af perioden for visitationszonen er flere episoder med voldelige konfrontationer, herunder kvalificeret vold, drabsforsøg og drab mellem forskellige sjællandske kriminelle grupperinger, hvorunder der er blevet anvendt stik-, slag- og skydevåben, lyder det i Københavns Politis pressemeddelelse.

Visitationszonerne bliver oprettet ud fra politilovens § 6. Det betyder, at politiet kan visitere tilfældige personers krop, tøj, køretøjer og andre genstande for at se, om de bærer våben. Formålet er at forebygge strafbare handlinger, så borgerne kan færdes frit og trygt i området.

Læs også: Ekspert: Gadevisitationer er ulovlige

Københavns Politi vurderer, at der er “forøget risiko for voldelige konfrontationer, hvor der bliver brugt våben, og som betyder fare for personers liv, helbred eller velfærd”, og derfor er der brug for en forlængelse af visitationszonerne.

Stadig ballade i København, på Vestegnen og i Nordsjælland

I Ballerup, Gladsaxe og Herlev bliver visitationszonerne også fornyet.

Det sker på grund af konfliktbilledet, de fortsatte fund af våben i visitationszonen og bandemedlemmers kontrol af almindelige menneskers færden i området, oplyser Københavns Vestegns Politi.

Københavns Vestegns Politi indførte visitationszone i Gladsaxe, Herlev og Ballerup dagen efter et skuddrab på en 19-årig mand den 11. januar og drabsforsøg i dagene før. Politiet vurderede, at personer tilknyttet bandegrupperinger i de tre kommuner kunne forbindes til skyderierne.

I Kokkedal finder politiet stadig medlemmer af banden ‘Loyal To Familia’, som går med skudveste. Den 22. februar 2013 var en patrulje nødsaget til at affyre varselsskud i området.

Ikke længere i Indre By

I ét område har Københavns Politi dog valgt ikke at forlænge perioden. Det er i Indre København.

– Baggrunden herfor er politiets erfaringer, som viser, at der ikke i samme omfang som tidligere er fundet våben i indre by, siger politiinspektør i Københavns Politi, siger Jørgen Skov i en pressemeddelelse.

Visitationszonerne skal op til eventuel forlængelse igen d. 23. april 2013.