En enkelt påskeøl kan gøre dig til trafik-tosse

Med sine 5,4 procent alkohol er påskebryggen stærkere end normale øl, der typisk ligger på 4,6.
Foto: Frida Kruse Lind

De marinerede sild er sat frem, æggene er pillet, og påskeøllen og snapsen står klar på bordet. Det er tid til årets påskefrokost. Men inden ganen fyldes, kan det være en god idé at overveje, hvordan man kommer hjem.

– Påsken er en god anledning til at hygge sig, men tænk dig om, hvis du er i bil. Tag på forhånd beslutningen om, hvem der skal køre hjem, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Hvornår, det er sikkert at begive sig ud i trafikken, afhænger af ens promille. Promille udregnes i forhold til din vægt og mængden af alkohol, man har indtaget. For bilister er det tilladt af at have en promille på 0,5, men allerede her er der større risiko for at ende i en trafikulykke.

Læs også: TV: Hvilke æg skal pryde påskebordet?

– Ser man på trafikuheld alene, er risikoen for trafikulykker øget 2-3 gange ved en promille omkring 0,5. Den risiko bliver forøget 4-10 gange ved en promille på omkring 1. Og med en promille på over 1,5 bliver risikoen øget over 100 gange, siger Casper Falster, læge ved akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital.

Jo mere alkohol man drikker, jo sværere bliver det at køre bil, og dermed stiger sandsynligheden for at ende i en trafikulykke. Men også ved promiller lavere end 0,5 bliver ens evne til at køre sikkert hjem på cykel eller i bil forringet.

Ifølge Casper Falster kan alkohol nemlig allerede ved en promille på 0,2 påvirke ens reaktionstid og dømmekraft, og derved øges risikoen for ulykker allerede ved en lav promille.

Klik på prikkerne på billederne herunder, og se, hvordan de forskellige promiller påvirker din krop. Artiklen fortsætter under infografikken.

Drop bilen

Selvom man kun drikker en enkelt påskebryg, kan det derfor være en god idé at tage taxa eller bus hjem fra påskefrokosten.

Alkohol i trafikken

  • Hver sjette dødsfald i trafikken skyldes alkohol.
  • I Danmark er det lovligt at køre bil med en promille på 0,5. Det svarer til ca. én øl.
  • Man kan dog godt blive dømt for spirituskørsel, selvom ens promille er under 0,5, hvis politiet vurderer, man er for fuld til at køre.
  • Hvis man bliver taget for spirituskørsel flere gange, kan man blive frakendt sit kørekort i tre år eller mere.
  • Der er ingen fast promillegrænse for cyklister og ryttere, men man må ikke færdes uforsvarligt.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

– Det er vigtigt, at man ikke tager chancer. Hvis man drikker noget, der er stærkere end en almindelig øl, eller hvis man er i tvivl om, hvor meget man har fået, så skal man lade være med at køre bil, siger Jeppe Holm Gudmansen fra Rådet for Sikker Trafik.

Ifølge Jeppe Holm Gudmandsen skal man også droppe at lave et alkohol-regnskab.

– Man bør lade være med at lave regnestykket, at nu har man drukket tre genstande, og at der er gået så og så mange timer. Det giver en usikkerhed, og det vil jeg fraråde, siger Jeppe Holm Gudmandsen.

Kun én genstand

Rådet for Sikker Trafik anbefaler derfor, at man max drikker én genstand, hvis man skal ud at køre bil, hvilket svarer til én normal øl. Eller at man ikke drikker overhovedet.

Hvis man alligevel vælger at sætte sig bag rattet efter en våd påskefrokost, skal man være bevidst om, at politiet er ekstra opmærksomme i perioden omkring påske.

Sådan udregner du din promille

  • Kvinder: Antal genstande x 12 : (kropsvægt i kg x 0,55) = promille
  • Mænd: Antal genstande x 12 : (kropsvægt i kg x 0,68) = promille

Kilde: Sundhedsstyrelsen

– Lige så sikkert som det er, at juleaften falder den 24. december, lige så sikkert er det, at politiet i påsken laver kontrol i de områder, hvor vi tror, folk vil hygge sig lidt i påskedagene, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Sådan gjorde vi: Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi og Jeppe Holm Gudmandsen fra Rådet for Sikker Trafik er kontaktet og interviewet telefonisk. Læge Casper Falster er kontaktet via skrift. Det interaktive billede er udformet med udgangspunkt i svar fra Casper Falster.