Politikere freder fyraftensbajer

Du skal fortsat med god samvittighed kunne skylle arbejdsdagen ned med en fyraftensøl, når bilen skal køres hjemad. Det mener i hvert fald Folketingets største partier. 

»Man undgår, at folk kommer til at køre i påvirket tilstand, men uden at det bliver for nidkært, så man ikke kan få en enkelt øl til frokost.« siger Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn, som mener, at promillegrænsen ligger på et fornuftigt leje.

Også i den anden side af folketingssalen er man tilfreds med de nuværende regler.

»Det er det rene hysteri at sige, at det ikke kan tillades at tage en øl eller en gammel dansk til maden og så køre tre timer efter,« siger Venstres trafiksikkerhedsordfører, Karsten Nonbo.

Læs også: Spritbilister tror de er ædru

Tvivler på undersøgelse

NetAvisen kunne torsdag berette, at en stor international undersøgelse viser, at en lavere promillegrænse betyder færre spritbilister. Men det tvivler Karsten Nonbo på.

»Det, de forsøger at bilde os ind, er, at når folk ikke må køre med en helt lav promille, så kører dem med den høje promille heller ikke. Det tror jeg simpelthen ikke på,« siger han og understreger, at ulykker, der sker med spiritus, sker med en promille på over de tilladte 0.5.

Dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik Jesper Sølund giver ordføreren ret i, at det er de ulovlige spritbilister, der er med i ulykker. Men han fremhæver, at mange promillebilister tror de ligger inden for den lovlige grænse.  Karsten Nonbo har ikke læst undersøgelsen, men han mener ikke, at en lovændring er løsningen. Ændringen rammer nemlig de bilister, som ikke er skyld i ulykkerne.

»Det er som at tabe en femmer på marken og så lede efter den under lygtepælen, fordi der er bedre lys.«

Heller ikke hos Dansk Folkeparti er promillegrænsen på bordet.

»Vi har en fornuftig grænse i dag. Man kan stadig gå ud og spise noget god mad, man kan stadig få sig en fyraftensøl, og det synes vi, at der skal være plads til,« siger partiets trafikordfører, Kim Christiansen.  

Ingen svenske tilstande

SF har tidligere fremsat et lovforslag om at sænke promillegrænsen til 0.2 for unge. Ifølge partiets trafikordfører, Anne Baastrup, vil de stadig arbejde for at sænke grænsen.

»Vi er meget opmærksomme på, at det, der slår ihjel, er hastighed og sprit. Og derfor skal vi hele tiden have opmærksomheden rettet mod de to punkter,« fastslår hun. 

Rasmus Prehn vil da heller ikke afvise, at partiet vil kigge på reglerne. Men han har svært ved at forestille sig, at der bliver indført nultolerance. 

»De svenske tilstande, hvor det er helt umuligt at indtage nogen form for alkohol, hvis man skal køre, er ikke noget, jeg ser for mig,« siger han.

Web tv: Voxpop: Kør hjem på en fyraftensbajer