Politikerne på Stevns fjerner tilskud til populært værested

Café Stevnen er et socialt værested hvor mange besøgende kommer hverdag og deler hverdags udfordringer. Foto: Anne Kristine Hald Madsen 

På Stevns ligger et sted, der samler unge og gamle i tryghed, omsorg og fællesskab. Stedet hedder Café Stevnen. Men nu har kommunen valgt at droppe tilskuddet til værestedet. 

Det betyder, at de aktiviteter værestedet normalt kan tilbyde de besøgende, bliver skåret ned. Det at tilskuddet bliver mindre, betyder at åbningstiderne kan ændre sig. Den daglige leder for Café Stevnen og de besøgende er dybt chokeret. 

– Det er noget, der skærer i hjertet, siger Rikke Ackermann der er daglig leder af Café Stevnen.

Værestedet er for udsatte og forbipasserende kunder. Mange af de besøgende på værestedet er stærkt utilfredse med politikernes beslutning om, at Café Stevnen mister en tredje del af tilskuddet fra kommunen. Det svarer til 150.000 kr. om året Café Stevnen mister til værestedet.

De forsøgte at demonstre besparelserne væk 

I sidste uge godkendte kommunalbestyrelsen i Stevns kommune næste års budgetforlig, som træder i kraft i 2019. Tidligere samme dag var over 100 besøgende fra værestedet Café Stevnen mødt op foran rådhuset for at demonstrere mod besparelserne på værestedet. Politikerne vil spare på samfundets svage, lyder kritikken fra de besøgende på rådhuspladsen.

– Igennem de sidste seks år, hvor Café Stevnen har eksisteret, er det tydeligt for mig, at rigtig mange mennesker er blevet hjulpet videre i livet. Det vil altså sige, at kommunen har sparet rigtig mange penge, siger besøgende hos Café Stevnen, Jette Holm Hansen.

Det vil nedskæringen betyde 

Rikke Ackermann, der er daglig leder hos Café Stevnen, er ked af, at budgetaftalen er blevet besluttet. Besparelsen vil betyde, at styregruppen og de 45 frivillige, der er hos Café Stevnen skal til at skære i tilbuddet til de besøgende, der kommer. Der tilbydes praktikpladser for personer i arbejdsprøvning, og der tilbydes tolv forskellige aktiviteter til de besøgende, hvor man kan få gratis gældsrådgivning, depressionsforening, demensgruppe, nyttehave til dem, der ikke kan være indenfor, spilleaftener og fællesspisning fire gange om ugen.

– Sygdomsramte har fundet støtte til at komme ud på abejdsmarkedet igen, og mennesker, der har mistet sin ægtefælle efter mange år, har fundet en støtte i det fællesskab Café Stevnen tilbyder. De har derfor ikke opgivet, men valgt livet, siger Jette Holm Hansen.

De besøgende nyder at hjælpe til 

Der er mange besøgende, som er frivillige hos Café Stevnen. Café Stevnen er nærmest blevet som et medborgerhus på Stevns, hvor frivilligheden er stor og mennsker, selvhjælpsgrupper og foreninger mødes. Der er flere ensomme og enlige der kan spise sammen med andre og derved skabe netværk. Alle bliver mødt med respekt og en stor omsorg, og det er noget Rikke Ackermann og hendes styregruppe sætter en dyd i.

– Det kan godt være, at man er for ”dårlig,” er på førtidspension eller er for psykisk dårlig til at være på arbejdsmarkedet. De besøgende, der er frivillige, får mulighed for at hjælpe i caféen, hvad end det er en time eller to timer om ugen, hvor man har hjulpet til med mad eller kaffe. Ved det har man bidraget til fællesskabet hos Café Stevnen, siger Rikke Ackermann.

– Vi har alle sammen brug for at gøre en forskel. Det vi gør meget ud af er, at de besøgende der er frivillige finder værdien i sit liv igen, siger Rikke Ackermann.

Sidste håb for Café Stevnen

Nedskæringerne kommer derfor til at have store betydninger for Café Stevnen. Nedskæringen i tilskuddet vil samtidig betyde, at caféens åbningstider vil ændre sig. Det daglige besøgstal i caféen er gennemsnitsligt på 28,85 personer pr. dag. Sådan kan det ikke fortsætte efter den nedskæring.

– Jeg forstår ikke, at politikerne i kommunen kan blive enige om at beskære tilskuddet, siger Jette Holm Hansen.

–  Jeg har siddet her som frivillig, og jeg har selv været med til at starte stedet, siger Rikke Ackermann.

Rikke Ackermann fortæller, at de også bliver nødt til at kigge på det realistiske og det bæredygtige. Inden for en måned skal Stevns Kommune og Café Stevnen genforhandle samarbejdsaftalen, de har sammen. Café Stevnen skal derfor være klare i spyttet og vise, hvad de kan tilbyde.

Sådan blev artiklen til: Idéen opstod, da journalisten hørte om demonstrationen nede ved rådhuset i Store Heddinge på Stevns. Journalisten undersøgte derefter hvad budget aftalen gik ud på, og kontaktede så den daglige leder af Café Stevnen og en besøgende der benytter Café Stevnen. 

One Response to "Politikerne på Stevns fjerner tilskud til populært værested"