Racismefri By: Vi må være mere offensive

Racismefri By på en tidligere demonstration. Foto: Racismefri By
Racismefri By til en tidligere demonstration.
Foto: Racismefri By

Racisme er blevet en del af hverdagen i den offentlige europæiske debat om østarbejdere og indvandrere. Det mener foreningen Racismefri By og har derfor arrangeret en demonstration med titlen ”For mangfoldighed – mod racisme”, som finder sted på Sydhavnen i dag.

– Vi ser rundt om i Europa og i Danmark, at krisen har skabt grobund for racisme. Vi ser også, hvordan politikere bruger racistiske argumenter for at aflede debatten fra det væsentlige, siger Christine Bergen, aktivist i Racismefri By.

Derfor, siger hun, er der brug for et aktivt svar mod racismen.

Læs også: 1.200 til demonstration mod racisme

Og det er ikke kun i København der bliver demonstreret i dag. KEERFA, den ’græske bevægelse mod racisme og den fascistiske trussel’, har indkaldt til en europadækkende demonstrationsdag oven på FN’s anti-racisme dag i går og det kommende Europa-valg i maj.

Der kan være masser af meget racistiske miljøer og områder i Danmark uden at det behøver at været et flertal.
René Karpantschof, ekstern lektor på KU og forsker i politisk vold og radikalisering

Danmark som helhed ikke ekstremistisk
Modsat de andre europæiske lande, som i de seneste år har fået meget stærke og radikale højrefløje, så har det stået i stampe her i landet. Det mener Rene Karpantschof, ekstern lektor på KU og forsker i politisk vold og radikalisering. Man har hverken set en mærkbar stigning i antallet af højreekstremister eller racisme-relaterede overfald i Danmark.

Danmarks befolkning er ikke racistisk, slår han fast. Men dem, som benægter, at der findes fremmedhad i Danmark, mangler at anerkende, at der eksisterer en rodfæstet racistisk kultur i dele af befolkningen.

– Der kan være masser af meget racistiske miljøer og områder i Danmark uden at det behøver at været et flertal, siger han og tilføjer:

– At muslimer er del af den dårlig og mindreværdig kultur, som er skadelig for samfundet, er der altså mange danskere, der synes.

Ekstremisterne rører på sig
Christine Bergen mener, at det er blevet nødvendigt at gå mere offensivt mod den racistiske undertone i den offentlige debat.

Hun oplever, at ekstremisterne er begyndt at være mere aktive siden sidste sommer, hvor debatten om romaer, østarbejdere og halalkød dominerede medierne.

Især i Sydhavnen, hvor formodede medlemmer af Danmarks Nationale Front i januar overfaldt en ”punkerlignende” fyr med peberspray og igen slog til i marts, da en aktivist gik og fjernede deres klistermærker.

Begge episoder skete på Mozarts Plads, og man valgte derfor fra foreningens side at flytte demonstrationen til netop dette område.

– Det er for at vise, at Mozarts Plads er et sted for alle, siger Christine Bergen.

– Vi regner med at få en rigtig god og mangfoldig demonstration i dag, selvom vi ved, at der måske vil dukke medlemmer fra Danmarks Nationale Front op.

Danmarks Nationale Front har ikke ønsket at kommentere på hverken demonstrationen eller episoderne på Mozarts Plads.