RADIO: Fyringer på RUC trykker stemningen

I alt blev der sagt farvel til 24 medarbejdere på Roskilde Universitet, hvoraf fem fik en direkte fyreseddel. Det er resultatet af, at der skal spares cirka otte millioner kroner på løn i 2016. Foto: Wikipedia
I alt blev der sagt farvel til 24 medarbejdere på Roskilde Universitet, hvoraf fem fik en direkte fyreseddel. Det er resultatet af, at der skal spares cirka otte millioner kroner på løn i 2016. Foto: Wikipedia

Stemningen var trykket på Roskilde Universitet, da der skulle fyres fem medarbejdere i denne uge.

– Alle tænker jo, er det mig? Og man kan tydeligt mærke, at vi går lidt ned i gear. Vi stormer jo ikke rundt, som vi plejer at gøre, sagde systemadministrator og tillidsrepræsentant, Søren Døygaard, tirsdag. Det var dagen inden, at det blev afsløret, hvem der skulle fyres.

Hør også: Pamela om fyringer på RUC: “Folk er helt stille”

Lyt til nedenstående radioindslag og hør mere om, hvordan fyringerne har givet dårligt arbejdsklima blandt medarbejdere på Roskilde Universitet. Ingen af de medvirkende var blandt de fyrede. Artiklen fortsætter under radioindslaget.


Stormøde og aktioner på vej

Roskilde Universitet skal ligesom alle andre universiteter i Danmark spare to procent om året de næste tre år. Det betyder, at RUC skal spare omkring otte millioner kroner på løn i budgettet for 2016. Efter forskellige afværgeforanstaltninger med blandt andet frivillige fratrædelser og egenopsigelser var der fortsat behov for at fyre fem medarbejdere.

Hør også: Studenterrådsformand: fyringer går ud over de studerende

Prorektor på RUC, Peter Kjær, forklarer, at besparelserne er fordelt, så der spares på både lønninger og drift, hvilket også kan inkluderer bygninger.

– Vi kigger ind i en fremtid med store økonomiske udfordringer. I løbet af nogle år vil vi få færre penge, og så vi bliver også et mindre universitet, siger han og understreger, at man i rektoratet vil planlægge nøje, så man undgår at gøre brug af »grønthøstermetoden«.

– Vi kommer til at kunne mærke det på kort sigt, men på lang sigt prøver vi at organisere os, så de studerende ikke kommer til at møde et forringet universitet, siger Peter Kjær.

 Samme dag, som fyringerne fandt sted, blev der indkaldt til sympatimøde i kantinen på RUC, hvor både personale og studerende sammen kunne diskutere, hvad der skal gøres fremadrettet. Her blev aftalt, at der skal indkaldes til stormøde og arbejdes på at koordinere aktioner på tværs af universiteterne i hele landet.