Rødhårede har risiko for at uddø

Det er ikke kun pandaen eller det sorte næsehorn, som i fremtiden skal kigge sig en ekstra gang over skulderen, hvis de skal få øje på en art af samme race. Rødhårede mennesker har nemlig også en teoretisk chance for at uddø, det vurderer forsker.

"Det er rigtigt nok, at når man har nogle mutationer som er relativt sjældne, så er der jo risiko for at de forsvinder," fortæller Claus Børsting, genforsker ved Retsgenetisk Afdeling, Københavns Universitet.

Stammer fra National Geographic

Historien er opstået grundet en artikel, som National Geographic har skrevet på sin hjemmeside. Her står der, at rødhårede er i fare for at uddø om 100 år.

"Der kan jo ske mange ting om 100 år. Dybest set er det jo rigtig, at hvis man ser på det på den måde, at globaliseringen kommer, og at der er meget få rødhårede, plus at man skal have to bærende gener for at blive rødhåret, kan det betyde, at de bliver tyndet ud, og til sidst så forsvinder de," fortæller Claus Børsting, der dog samtidig også slår fast at det er meget vanskeligt at forudse.

Spørger man Hans Eiberg, som ligeså er genforsker ved Københavns Universitet, kan de rødhårede roligt sove trygt om natten, der skal nemlig opstå en større massakre hvis de rødhårede en dag skulle uddø.

"Hvis de rødhårede får færre børn end de andre. Ja, så bliver de udryddet. Ellers ikke. Det er det eneste, man kan regne med," siger Hans Eiberg.

Positiv selektion

Der er dog også en mulighed for, at vi i fremtiden kommer til at se flere rødhårede. Der kan nemlig opstå det, som Claus Børsting kalder for positiv selektion. Det kan betyde, at der i samfundet kan opstå en form for trend, som kan gøre at rødhårede vælger at få flere børn.

"Men det modsatte kan jo også ske. At der kommer en positiv selektion for rødhårede. Det vil sige, at der opstår et træk, som man gerne ser i befolkningen. Hvis det for eksempel bliver attraktivt at være rødhåret, så begynder de rødhårede at få flere børn, for det kan folk godt lide," siger Claus Børsting.

Skuespillerne Nicole Kidmann og Rupert Grint(Ron Weasley fra Harry Potter), TV-værten Anders Breinholt og fodboldspilleren Paul Schoels er på listen over personer som vi i fremtiden har risiko for ikke at se i hverdagen.

Læs også:

Redhead Genetics Linked To Evolution, But Extinction?

Gingers extinct in 100 years, says scientist