Datauddannelser boomer på danske universiteter

Datamængderne bliver større og større. Det kalder man ‘Big Data’.
Foto: Pixabay

Datavidenskab er fremtiden, og evnen til at håndtere og analysere store datamængder bliver kun vigtigere.

Sådan må konklusionen være, når man ser på listen over de nye uddannelser, som de danske universiteter udbyder på bachelor- eller kandidatniveau fra studiestart 2019. Uddannelser som ‘Datavidenskab’, ‘Data Science’ og ‘Machine Learning og Datavidenskab’ er blot nogle i en række nye uddannelser på området.

Større efterspørgsel

I takt med  teknologiens udvikling opstår mere og mere data. Så store datamængder, at mennesker i sig selv ikke er i stand til at bearbejde dem. Derfor er der behov for at uddanne folk, som forstår at få maskiner til at udføre arbejdet, fastslår analysefirmaet McKinsey i en rapport, der peget på, at Danmark kommer til mangle op mod 80.000 medarbejdere på området frem mod 2030.

Ét af de steder, som skal uddanne den efterspurgte arbejdskraft indenfor datavidenskab, er Datalogisk Institut på Københavns Universitet. Her kan man fra sommer blandt andet tage den nye uddannelse ‘Machine Learning og Datavidenskab’.

– Jeg ser det som meget positivt, at der er skub på det fra de forskellige universiteter. Der er allerede nu mangel på uddannede på området, og på sigt bliver efterspørgslen endnu større, siger Mads Nielsen, professor og institutleder på Datalogisk Institut.

Så hvis du er maskinstormer (modstander af ny teknologi, red.), så skal du være nervøs. Det er en udvikling vi ikke kan vende
Mads Nielsen, institutleder på Datalogisk Institut

Og det er ifølge Mads Nielsen et problem, som rækker langt ud over landets grænser.

– Det er ikke bare en dansk situation, men en global situation. Så det er ikke noget, som vi kan løse ved at importere arbejdskraft. Tværtimod, så skal vi være opmærksomme på, at vi ikke oplever en hjerneflugt fra Danmark, siger Mads Nielsen.

Læs også: Rådet for Digital Sikkerhed advarer: Nye smarte produkter er usikre og uprøvede

Datavidenskaben er kommet for at blive, mener han.

– Alt hvad du bruger, når du får serveret nyheder på Facebook eller Google, er baseret på de her ting. I fremtiden vil vi se, at specialiserede arbejdsopgaver bliver erstattet af maskiner. Så hvis du er maskinstormer (modstander af ny teknologi, red.), så skal du være nervøs. Det er en udvikling vi ikke kan vende, siger Mads Nielsen.

Læs også: Ekspert advarer: Data fra eksamensovervågning kan misbruges

Uforudsigeligt arbejdsmarked

Ifølge McKinseys rapport skriger fremtiden på flere med forståelse for datavidenskab, men det kan være svært at vurdere behovet i fremtiden, mener ekspert.

– Vi ved, at de der forudsigelser om arbejdsmarkedet er lige så gode, som de økonomiske forudsigelser. De rammer aldrig. Forudsætningen for at sige, at så mange jobs mangler, er, at arbejdsmarkedet er konstant, siger Marianne Levinsen, cand.scient.pol. og fremtidsforsker.

Computerne kan ikke det hele, så vi har stadig brug for humanister og folk som kan nogle andre ting
Marianne Levinsen, Cand.scient.pol. og fremtidsforsker

Hun henviser til, at man tidligere har haft svært ved at forudsige arbejdsmarkedets behov.

– Hvis du går 20 år tilbage, så havde vi ingen idé om, hvor meget digitaliseringen ville komme til at betyde. De forandringer, som kom i 90’erne, har transformeret den måde, vi arbejder på, siger Marianne Levinsen.

Læs også: Røde Kors: Datasikkerhed stiller for store krav

Hun slår dog fast, at datavidenskaben utvivlsomt bliver ét af de områder, hvor der i fremtiden er brug for mere arbejdskraft.

– Der er ingen tvivl om, at behovet for bearbejdelse af data for kunder, borgere og samfund vokser, så der er behov for nogle, som kvalificeret kan arbejde med området, siger Marianne Levinsen.

Ikke slut med humaniora

De seneste år har budt på nedskæringer på de humanistiske uddannelser på danske universiteter. Men selvom fremtidens arbejdsmarked er mere dataorienteret, betyder det ikke, at humanisterne ofres på teknologiens alter, mener fremtidsforskeren.

– Vi har stadig brug for folk, som kan sprog og den slags. Computerne kan ikke det hele, så vi har stadig brug for humanister og folk, som kan nogle andre ting. Det er bare ikke sikkert, at der er brug for så mange, som der bliver uddannet, siger Marianne Levinsen.

Sådan gjorde vi: En ven gjorde journalisten opmærksom på, at flere nye datauddannelser blev udbudt på de danske universiteter. En kort rundspørge bekræftede dette. Alle kilder er interviewet per telefon.