Regioner raser over unge lægers manglende aftenarbejde

Regel betyder, at unge læger slipper for meget aftenarbejde. Det er helt ude i hampen og går ud over patienterne, siger Danske Regioner.

Regel betyder, at unge læger slipper for meget aftenarbejde. Det er helt ude i hampen og går ud over patienterne, siger Danske Regioner.

Patienter lades i stikken, når de yngre læger ikke er villige til at arbejde i de sene aftentimer. 
 
Det mener Jens Stenbæk, formand for Danske Regioners personalepolitiske udvalg. Den såkaldte hyppighedsregel, der sikrer, at læger under uddannelse ikke kan blive vagtsat i tidsrummet 16-08 mere end gennemsnitligt en gang hver 6. døgn, spænder ben for, at patienterne opnår den optimale behandling. 
 
»Som forholdene er i dag, ligger de patienter, der kommer ind om aftenen, og venter natten over på, at der sker noget,« siger Jens Stenbæk. Og det er ikke patientforhold, man hos Danske Regioner er villige til at acceptere. Derfor vil man have afskaffet hyppighedsreglen.
 
Kritikken er blevet rettet i forbindelse med de overenskomstforhandlinger, parterne netop har gennemgået. Resultatet af forhandlingerne er i øjeblikket til urafstemning hos Yngre Lægers medlemmer. Resultatet af denne afstemning bliver offentliggjort i dag kl. 12. 
 
Et større arbejdspres giver flere fejl
 
Hos Foreningen af Yngre Læger kan man på ingen måde acceptere, at reglerne i overenskomsten skal fjernes. Derfor er man villig til at ofte blod, sved og tåre på at beholde dem. 
 
»De regler bliver ikke fjernet, ikke så længe jeg er formand,« siger formand for Yngre Læger, Lisbeth Lintz.
 
De krav, Danske Regioner stiller, giver yngre læger dårlige vilkår, både i forhold til deres sundhed, deres sociale forhold og i forhold til deres videreuddannelse i at blive speciallæger, mener Lisbeth Lintz. 
 
»Patientens kår går hånd i hånd med vores kår som læger. Alle ved, jo mere presset man er, jo flere fejl bliver der lavet,« siger Lisbeth Lintz. 
 
Hvis de yngre læger hyppigere skal arbejde om aftenen og natten, vil det gå ud over den indsats, lægen kan yde. Og det ender i sidste ende også med at gå ud over patienterne.
 
»Det er hårdere for lægerne at være på arbejde om natten end om dagen. Mennesker er dag-dyr, vi er vant til at sove om natten. Sådan gælder det i alle faggrupper,« siger Lisbeth Lintz.
 
Læger skal ikke have særlige privilegier
 
Dette synspunkt er Jesper Stenbæk dybt uenig i. Han mener netop, at det øvrige sundhedspersonale arbejder på de tidspunkter, lægerne ikke vil. 
 
»Det er kun lægerne, der har de her særlige begrænsninger, rettigheder og privilegier, der gør, at man ikke må arbejde så meget som andre af vores personalegrupper på sygehusene. Vi kan ikke se rimeligheden i, at lægerne skal have et særligt privilegium. Og slet ikke fordi det så betyder, at vi ikke kan behandle de patienter, der kommer ind om aftenen,« siger Jesper Stenbæk. 
 
Enige om at være uenige
 
Parterne blev enige om, at deres virkelighedsbillede ligger for langt fra hinanden, til at man kunne nå hinanden ved denne forhandlingsrunde. 
Derfor har Danske regioner som arbejdsgivere accepteret, at Yngre Læger beholder hyppighedsreglen i deres overenskomst. De to parter har dog nedsat en projektgruppe, der frem til næste overenskomstforhandling skal sikre, at de når hen imod et mål, de begge kan accepterer.
 
Læs også: