Rekordlavt indbrudstal i Greve trods fortsat bekymring for ny indbrudsbølge

Gennem nabohjælpen kan man for eksempel opdatere hinanden, hvis man skal rejse, så folk i området kan holde øje med ens bolig. I stedet for blot at banke på naboens dør, kan man kommunikere med hele området.
Foto: Oliver Klinkby Stabel Nissen

I længere tid har Greve Kommune været et eftertragtet område for indbrud.

Med 344 indbrud rapporteret alene i 2019, efterfulgt af 255 i 2020, var antallet af indbrud alt for højt efter Greve Byråds mening. De mente, at der skulle tages andre foranstaltninger i brug for at løse det vedvarende problem. Et særligt partnerskab mellem Greve Kommune, politiet og Bo Trygt blev indgået med det formål at reducere antallet af indbrud og skabe større tryghed. Gennem årene blev flere indsatser iværksat, blandt andet ved at stille mobile politistationer til rådighed ved lokale festivaler og afholde informationskampagner om nabohjælp.

I dag viser tal fra Danmarks Statistik, at der er blevet målt rekordlave indbrudstal med kun 80 episoder i årets første tre kvartaler. Selvom tallene er betydeligt lavere, skal det bemærkes, at de sidste tre måneder af året mangler. Det er en afgørende periode, da indbrudstal har en tendens til at stige mere end på andre tidspunkter af året.

– Vi kommer ind i en tid, hvor der er mange flere aftentimer og hvor det også bliver lettere for indbrudstyve at komme rundt, fortæller Thomas Kristensen, pressechef for Midt -og Vestsjællands politi.

Indbrud sker ofte i bølger, så hvis der først har været et indbrud i et område, sker det ofte igen inden for kort tid.
Faranak Sashas, Projektleder for Bo Trygt i Greve kommune

De mange timer uden sollys giver gerningsmænd en stor fordel. I årtier har julen været kendt for et markant højere antal indbrud sammenlignet med andre tidspunkter på året. Det kan skabe stor bekymring blandt borgerne, når vi igen går ind i denne højtidelige og mørke periode.

Nabohjælpere til undsætning

– De helt konkrete mål i partnerskabsaftalen er at reducere indbruddene med to tredjedele og få en masse nye nabohjælpere, fortæller Faranak Sashas, Bo Trygts projektleder i Greve.

Bo Trygt og Politiets råd til forebyggelse af indbrud

  • Vær en god nabohjælper
  • Tænd lys ude, og trim hækken
  • Gør det svært at bryde ind
  • Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt
  • Ring 114 ved mistanke om indbrud

Kilde: Trygfonden & Greve kommune

Ser man på partnerskabsaftalen, fremgår det, at den femårige aftale, der begyndte i 2021, blandt andet har som mål at få 2409 nye beboere til at tilmelde sig som nabohjælpere. Et mål, der allerede er blevet fordoblet til ca. 5000 nye nabohjælpere, forklarer Faranak Sashas.

I Nabohjælps-appen får de muligheden for at kunne kommunikere på en sikker linje og for eksempel informere deres naboer om, hvornår de tager ud og rejser, så andre i området kan holde øje med deres hus imens de er væk. Det er desuden vigtigt at pointere, at man skal benytte sig af sit NemID for at kunne logge sig ind, og at det kun er naboer inden for den nærmeste radius, der modtager disse opdateringer.

Men selvom antallet af nye nabohjælpere i kommunen er steget, ser det ikke helt så lovende ud med indbrudstallene. Idét målet er at reducere antallet af indbrud til en tredjedel, betyder det, at der kun må være 4 flere indbrud i dette kvartal, før det ender med de tilladte 84 indbrud på et år

Et mål, der måske kan lyde lidt for ambitiøst, hvis man tager i betragtning, at indbrud typisk kommer i bølger.

– Indbrud sker ofte i bølger, så hvis der først har været et indbrud i et område, sker det ofte igen inden for kort tid, siger Faranak Sashas.

Læs også: Antallet af indbrud i Greve stiger voldsomt på kort tid

Et fortsat problem for borgere 

Der er dog noget, der tyder på, at der måske kunne være en ny indbrudsbølge på vej. En døgnrapport fra Midt- og Vestsjællands Politi viser nemlig, at der er blevet begået to indbrud i natten til den 25. oktober på Søagervej og Lunderager i Greve.

En person der blev ramt af denne bølge er farmakonom og beboer i Greve Kommune, Gitte Ilsted Bech. Her mistede hun både penge og smykker til gerningsmændene, og så har det været ting, som de nemt har kunnet komme afsted med, uddyber hun.

– Det er værdigenstande, det kan være smykker og ure, som man specielt skal være opmærksomme på, siger pressechef for midt- og Vestsjællands politi, Thomas Kristensen.

Gitte Ilsted Bech har selv været udsat for indbrud tre gange i den tid, hun har boet i Greve. Hun har længe været bekymret, og derfor har hun nu taget sagen i egen hånd ved at installere et alarmsystem i håb om at holde ubudne gæster væk.

–  Så sagde jeg: “Nu stopper festen, nu skal det sikres”.

Sådan gjorde vi: Journalisten tog inspiration fra en tidligere nyhed på Netavisen og besluttede at følge op på den. Der blev tjekket tal fra Danmarks Statistik, og man kunne se, at der nu var sket en positiv ændring i forhold til den negative udvikling, som den tidligere artikel beskrev. Journalisten kontaktede politiet, Bo Trygt, og gennem Facebook-kommentarer fandt de frem til en borger. Alle kilder blev interviewet over telefonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.