Området omkring Københavns Byret har siden i morges været fyldt med journalister og borgere, som spændte følger med, når ubådsbygger Peter Madsen i dag skal for retten.
Natten mellem den 10. og 11. august sidste år forsvinder den svenske journalist Kim Wall. Hun er sidst set sammen med Peter Madsen ombord på hans ubåd Nautilus. 11 dage senere finder man en kvindetorso i vandet ved Vestamager. Torsoen viser sig at tilhøre Kim Wall. Peter Madsen tiltales for at have dræbt Kim Wall, parteret liget og smidt ligdelene i vandet.
Retssagen er lagt samme dag som Kvindernes Internationale Kampdag. Spørger man Københavns Byret, er der tale om en tilfældighed.
Læs også: Alle øjne på Peter Madsen: Nu starter retssagen
Heldigt sammentræf
Christina Daubjerg Newman, der er talsperson for netværket Aldrig din skyld mener, at der kan være en god forbindelse mellem en sag om potentielt kvindedrab og kvindekampdagen.
– Det er ærgerligt, hvis dagen kommer til at handle om Peter Madsen, men den må meget gerne handle om Kim Wall, siger hun.
Af anklageskriftet fremgår det, at anklagemyndigheden mener, at Peter Madsen havde planlagt og forberedt drab på Kim Wall. Dertil er han tiltalt for at have tiltvunget sig andet seksuelt forhold end samleje med Kim Wall ved, at han har mishandlet og bundet hende. Ifølge anklageren har han også stukket hende i underlivet med en kniv eller skruetrækker.
Christina Daubjerg Newman påpeger, at årsagen til sammentræffet mellem retssagen og kvindekampdagen kan tyde på, hvor lidt kvindekampen og kvindekampdagen betyder i Danmark.
Talsperson for Feministisk Initiativ, Muneeza Rosendahl, er enig med Christina Daubjerg Newman og fortæller, at det er påfaldende, at retssagen mod Peter Madsen lige netop starter i dag.
Hun mener også, at sagen er tragisk, men vigtig og relevant, fordi vold mod kvinder stadig er et stort problem. Peter Madsen er tiltalt for at have dræbt Kim Wall, men også på første dag i retten nægtede han sig skyldig i drab. Han har tidligere erkendt, at han parterede Kim Wall.
– Vi må konstatere, at vold mod kvinder stadig foregår i 2018, og at der i nogle tilfælde hersker en undertrykkende kvindeopfattelse, siger Muneeza Rosendahl.
Feministisk Initiativ vælger at tro på, at datoen for retssagen skal ses som et symbol på, at alle bør stå sammen og modkæmpe kvindeundertrykkelse, og i særdeleshed også mindes journalisten Kim Wall, der gik ombord på ubåden 10. august.
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udsprang af en undren over, hvorfor Peter Madsens retssag med massiv mediedækning lægges på dagen for Kvindernes Internationale Kampdag. Vi har været i kontakt med Københavns Byret, men de ønsker ikke at stille op til citat. Kilderne er kontaktet over telefon.