Røde Kors: Giv virksomheder fradrag for førstehjælp

Virksomheder skal motiveres til at sende medarbejderne på førstehjælpskursus. Foto: Morguefile
Virksomheder skal motiveres til at sende medarbejderne på førstehjælpskursus.
Foto: Morguefile

Virksomhederne skal have et økonomisk incitament til at sende deres medarbejdere på førstehjælpskursus, mener Tina Donnerborg, chef for førstehjælp i Røde Kors. Hun mener, at et skattefradrag vil være en god idé, fordi samfundet også vil have gevinst af kurserne:

– For samfundet har det den gevinst, at det er færre, der ender på skadestuerne, fordi de har fået den rigtige behandling med det samme. Hvis de alligevel kommer på skadestuen, er de hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet, fordi de har fået den rigtige førstehjælp med det samme, siger hun.

LÆS OGSÅ: Bilister skal lære førstehjælp igen og igen og igen 

Forslaget fra Røde Kors kommer efter en ny undersøgelse, som organisationen har fået foretaget i samarbejde med FDM. Den viser, at knap 80 pct. af danske bilister ikke er sikre på, hvad de skal gøre, hvis de bliver vidne til en ulykke.

Sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Sophie Hæstorp Andersen, synes forslaget er værd at kigge på og mener, at virksomhederne skal tage et ansvar.

– Det er en god idé, at virksomhederne tager et ansvar for at lære deres medarbejdere førstehjælp, fordi det også handler om, at man kan hjælpe og træde til, hvis en kollega falder om, siger hun.

Sundhedsordføreren mener dog ikke, at et fradrag behøver være vejen frem, og foreslår i stedet flere partnerskaber mellem kommuner, virksomheder og fonde som f.eks. Trygfonden.

Sophie Hæstorp Andersen henviser til erfaringer fra Bornholm, hvor et samarbejde mellem TV2 og Trygfonden fik øen til at gå fra at være det mindst sandsynlige sted at overleve et hjerteanfald til nu at være det mest sikre, fortæller hun.