Misbrugere, ensomme og kontanthjælpsmodtagere. Alle er velkomne i Røde Kors Huset i Virum, når det er blevet indviet den 11. juni.
Røde Kors-afdelingen i Lyngby-Taarbæk Kommune er i gang med at ombygge Røde Kors Huset i Virum. Huset skal nemlig omdannes til et “aktivitetshus”, hvor alle borgere, der “savner samvær og støtte” kan komme og deltage i forskellige arrangementer og aktiviteter. Det betyder, at Røde Kors Huset kommer til at danne rammerne for blandt andet fælles madlavning og fællesspisning.
Det skriver Røde Kors Lyngby-Taarbæk på deres hjemmeside.
Med åbningen af det såkaldte aktivitetshus kommer de socialt udsatte borgere i Lyngby-Taarbæk Kommune altså til at få endnu et mødested.
Det er fantastisk at have et sted, hvor man kan komme for at slappe af og være sig selv, uden at man behøver at skulle gå på værtshus og dandere den.
Claus Kurt Spenster, 55-årig førtidspensionist og fast bruger af tilbuddet Suppekøkkenet.
Hans Joensen, der er bestyrelsesmedlem i Røde Kors Lyngby-Taarbæk, kalder den fremtidige åbning af Røde Kors Huset for en “stor udvidelse” af de aktiviteter, som allerede bliver tilbudt i kommunen, til udsatte borgere.
– Vi har en ambition om, at det skal være et kraftcenter for kommunens udsatte borgere, siger han.
Hans Joensen forklarer konkret, at Røde Kors Husets lokale kommer til at fungere som en udvidelse af det aktivitetsudbud til udsatte borgere, der allerede findes i kommunen.
Huset kommer nemlig til at lægge lokaler til, at andre organisationer og foreninger i lokalområdet aktivt kan bruge Røde Kors Huset til at afholde deres egne aktiviteter for udsatte borger.
Ifølge Hans Joensen har flere organisationer nemlig problemer med at finde lokaler. Der er derfor tale om, at Røde Kors Huset muliggør, at flere organisationer og foreninger har et sted at afholde deres egne aktiviteter.
Læs også: Fællesspisning som kur for ensomhed hos ældre: »Måltidet har en ur-evne til at skabe fællesskaber«
Endnu et tilbud for socialt udsatte
Røde Kors Huset i Virum bliver dog ikke det første tilbud af sin slags i kommunen.
I Lyngby ligger der nemlig også Værestedet Paradiset, der gennem 35 år har lavet socialt arbejde – såsom gratis fællesspisning – for alle socialt udsatte borgere i kommunen.
Ifølge Anders Holst Bundgaard, der er leder af tilbudet Paradiset, er sådanne tilbud til udsatte borgere “fuldstændig afgørende” for dem.
– Det er et fast holdepunkt i ofte lidt kaotiske livsformer. De ved, at de i hvert fald kan få et måltid nogenlunde nærende mad hver dag. Så skal de ikke tænke på, hvor mange penge de har eller om de lige har fået rent tøj på, siger han.
I den forbindelse forklarer han også, at de udsatte borgere hovedsageligt deltager i Paradisets tilbud for det sociale samvær og fællesskabet.
– Vi gør en lang række ting for dem, som andre mennesker traditionelt set ville bruge deres familie, venner eller eget netværk til. Her fungerer vi som en alternativ familie, siger han.
Claus Kurt Spenster, der selv er en 55-årig førtidspensionist og fast bruger af et lignende tilbud for udsatte borgere i Lyngby, deltager også i fællesspisninger på grund af fællesskabet. Han fortæller, at han er kommet til Suppekøkkenet i otte år, fordi han har fundet flere gode venner til fællesspisningerne.
– Det er fantastisk at have et sted, hvor man kan komme for at slappe af og være sig selv, uden at man behøver at skulle gå på værtshus og dandere den, siger han.
Fakta om fællesspisning
- Mennesker, der oftes spiser sammen, er mere lykkelige
- Når vi spiser sammen, frigiver hjernen endorfiner, der giver en stærk følelse af lykke
- Fællesspisning skaber tættere bånd, større sociale netværk og øger tilfredsheden med livet
(Kilde: almenr.dk)
Læs også: Stort sportsevent for udsatte skal skabe fællesskab og redde liv
Forsker: God idé at mange forskellige mennesker mødes
Ifølge Hans Joensen er alle udsatte borgere velkomne i Røde Kors Huset. Aktiviteterne kommer derfor til at favne bredt og henvende sig til mange forskellige målgrupper. Hans Joensen nævner blandt andet unge, der har det svært, misbrugere, ældre uden netværk, ensomme, indvandrerkvinder, pressede børnefamilier og kontanthjælpsmodtagere.
Ifølge Helle Hygom Espersen, der er chefanalytiker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) og master i socialt entreprenørskab, har denne type af tilbud til udsatte stor succes andre steder i landet.
– Der er gode erfaringer med blandede borgergrupper. Det er en stor fordel for borgere i udsatte positioner at være sammen med alle mulige forskellige typer af borgere, så de ikke bliver stigmatiseret ind i deres egen identitet som udsat, siger hun.
I den forbindelse understreger hun også, at det er godt, når frivillige organisationer såsom Røde Kors fokuserer på aktiviteter og fællesskaber frem for specifikke målgrupper. Ved at have aktiviteter og fællesskab som omdrejningspunkt i Røde Kors Huset, vil Røde Kors Lyngby-Taarbæk kunne ramme bredere og nå ud til mere sårbare borgere.
Henne Hygum Espersen peger dog på, at dette type tilbud kræver facilitering for at kunne lykkes.
I den forbindelse understreger Hans Joensen også, at Røde Kors Huset har klare retningslinjer for, at man ikke kan deltage i aktiviteter, hvis man er påvirket af rusmidler.
Besværlig beliggenhed
Både Claus Kurt Spenster og Anders Holst Bundgaard udtrykker klart, at Røde Kors Huset er et kærkomment initiativ for socialt udsatte borgere i Lyngby-Taarbæk Kommune.
Anders Holm Bundgaard er dog bekymret for, om Røde Kors Husets lokation på Kongevejen i Virum ligger dårligt i forhold til gåafstand og offentlig transport.
– Mange af vores brugere er dårligt gående, og jeg tror, at de ville have problemer med at komme ud til det område, siger han.
Fra Virum Station er der 1,1 km. til Røde Kors Huset. Buslinje 184, der stopper lige foran huset, går ligeledes hvert 20. minut mod Holte Station og Nørreport Station.
Men selvom beliggenheden kan vise sig at være for fjerntliggende for gangbesværede, håber Anders Holm Bundgaard på, at “aktivitetshuset” kan tiltrække en ny målgruppe, som hverken kommer i Paradiset eller Suppekøkkenet.
– Jeg tænker, at tilbuddet vil passe godt til de ensomme unge – særligt internationale udvekslingsstuderende, som vi ikke rigtig rammer særlig meget her eller i Suppekøkkenet, siger han.
Røde Kors Lyngby-Taarbæk afholder desuden inspirationsaften den 16. april, hvor det er muligt at høre om de kommende aktiviteter og skrive sig op som aktivitetsleder. Aktiviteterne i Røde Kors Huset er nemlig ikke fastlagt endeligt endnu, og Røde Kors Lyngby-Taarbæk har brug for frivillige, der kan hjælpe til med at facilitere aktiviteter i fremtiden.
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt en begivenhed af Røde Kors Lyngby-Taarbæk i en Facebookgruppe for folk, der bor i Lyngby-Taarbæk Kommune. Herefter kontaktede journalisten to bestyrelsesmedlemmer fra Røde Kors Lyngby-Taarbæk, som henviste journalisten videre til lederne for Paradiset og Suppekøkkenet. Lederen af Suppekøkkenet satte journalisten i kontakt med brugeren af Suppekøkkenet. Alle kilder blev interviewet telefonisk.