Af: Julie Bach Sandholm og Lizette Knudsen
Det sidste halvandet år er der blevet budt op til dans for 60+ på Dansekapellet Bispebjerg. Her har de ældre kridtet danseskoene for at komme ud af stuerne og møde jævnaldrende. Det har skabt et socialt sammenhold og styrket livsglæden for mange af de danseglade.
67-årige Nanna Tørnquist danser hver uge på holdet, og for hende har dansen skabt fornyet energi.
– Jeg er så glad for at gå her. Man får en dejlig varme og glæde i kroppen, siger hun.
Moderne dans, rytmisk formsprog og sammenhold er noget de kvindelige og mandlige dansere i Bispebjerg kan se frem til hver torsdag.
Holdets danselærer Gunilla Lind mener, at dans er med til at få de ældre ud af stuerne, skabe nye venskaber og fremme livsglæden.
– De får så meget energi og samvær. Det er socialt, da man jo går til noget sammen, siger hun.
Læs også: TV: Øl og luftgevær giver ældre mænd livsglæde
Hun understreger, at det sociale samvær skaber livsglæde blandt de ældre.
Nanna Tørnquist er helt enig i, at der et socialt sammenhold blandt de ældre på holdet. Hver torsdag efter træning hygger de sig blandt andet med te og kage.
For mange er ensomme
Arrangementer som Moderne Dans 60+ er med til at mindske ensomhed, som er et stigende problem i Danmark.
En rapport udgivet af Ældre Sagen viser, at 45.000 danskere over 65 år er ensomme.
Bestyrelsesformand for Ældre Sagen i København City Bent Johansen mener, at de ældre selv skal gribe de muligheder, der er, for at komme ud blandt andre.
Pårørende skal også være bedre til at tage de ældre under armen og få dem ud af stuerne.
–Det drejer sig om at møde andre mennesker. Det (Moderne Dans 60+ red.) er en oplagt måde at møde nye mennesker på, siger han.
Læs også: Middage med unge og gamle skal hjælpe ensomme
Han understreger, at det er de pårørende, som er tæt på den ensomme, der skal være aktive omkring problemet, så man på den måde kan mindske ensomheden.
Danseprojekt var starten på Moderne Dans 60+
For halvandet år siden oprettede Dansekapellet Bispebjerg et danseprojekt ved navn ‘Dans med din nabo’, der skulle ryste folk i alle aldre sammen.
Projektet skulle egentlig kun bruge 30 danseglade mennesker. Det blev dog så populært, at der dukkede 70 mennesker op. Danselæreren Gunilla Lind har været med lige siden projektets begyndelse.
– Det var for at skabe en forbindelse mellem ung og gammel, for at få de ældre i gang og for at få dem til at danse, så de kunne være med på scenen og arbejde med professionelle, siger hun.
Den store interesse for danseprojektet gjorde, at man kunne oprette et dansehold for ældre over 60 år. Det er det hold, der i dag bliver kaldt Moderne Dans 60+, hvor de danseglade ældre betræder de bonede gulve én gang om ugen.