Stort sportsevent for udsatte skal skabe fællesskab og redde liv

Ombold håber på at skabe fælleskab gennem fodbold og bevægelse, for at give socialt udsatte borgere et bedre og længere liv. Foto: Ombold

Ensomhed hos socialt udsatte borgere er tre gange så udbredt som hos resten af befolkningen.

En foreløbig plan er i gang i Social- og Beskæftigelsesudvalget i Helsingør Kommunes Byråd, og skal styrke kommunikationen og samarbejdet mellem dem og foreningslivet, så de udsatte borgere bliver mindre ensomme og forhåbentlig en del af et fællesskab.

Et foreløbigt projekt, der blandt andet skal styrke dette samarbejde, er projektet med ‘Ombold’. Det er et fodboldfællesskab for hjemløse.

– Fra næste år har vi fundet plads i budgettet til at DM i ombold kan komme til Helsingør Kommune. Ombold er en idrætsforening, der hvert år arrangerer et Danmarksmesterskab i fodbold for hjemløse, siger Knud Vinther Hansen (C), Formand i Udsatterådet og næstformand i Social-, og Beskæftigelsesudvalget.

Læs også: Ny hjælp på vej til socialt udsatte i Lejre: “Det er som at løbe panden mod en mur”

DM i ombold

Ombold er en NGO og arrangerer et fodboldfællesskab for udsatte borgere, heriblandt mennesker der kæmper med hjemløshed, misbrug eller psykisk sårbarhed. De arbejder for at give socialt udsatte et bedre og længere liv gennem bevægelse og fællesskab, for både at forbedre det mentale og fysiske helbred.

– I forhold til DM i Ombold til sommer er vi lige gået i gang, og det er meget nyt, men vi regner med at have to hold der stiller op. Lige nu har vi ét hold og de udsatte borgere er meget glade for det, siger Lotte Kragelund, leder i Center for Rusmidler, Omsorg og Støtte.

Antal hjemløse i Danmark

Den seneste optælling af hjemløse fra 2022 viser, at 5789 mennesker er hjemløse i Danmark.
Det er et fald på 10% fra sidste optælling i 2019.

Kilde: Vive

Socialt udsatte lever ikke lige så længe, og dør i gennemsnit 19 år før resten af befolkningen. Forskning på Ombolds målgruppe viser, at to timers fodbold om ugen i 12 uger kan mindske risikoen for de livstilssygdomme, som typisk er årsag til, at deres liv forkortes. Ifølge tal fra Ombolds hjemmeside, har 90 % af spillerne fået det bedre, både fysisk og psykisk, og 85 % af spillerne siger også, at de har fået flere venner som følge af at spille i Ombold.

– Ensomhed er et alvorligt samfundsmæssigt problem, særligt blandt mennesker i en udsat situation, siger Jytte Mejnholdt, bestyrelsesformand i Frivilligcenter Helsingør.

Læs også: Tre kommuner har fundet opskriften på bedre hjælp til udsatte borgere

Undersøgelser viser ifølge Ombold, at ensomhed er tre gange så udbredt hos mennesker, der er i udsatte positioner, men at ensomhed bliver mindre, når man er en del af et fællesskab. Social-, og Beskæftigelsesudvalget i Helsingørs byråd vil gå ind på at mindske denne ensomhed. De mener, at tiltaget om at få DM i ombold til Helsingør, vil åbne for, at man i kommunen også kan arbejde videre med projekter som dette.

-Der er projekter som Ombold, og det er super godt og vigtigt, men vi bliver også nødt til at kigge ind i hvordan vi generelt arbejder med det her fremover. Det positive er også, at alle parter omkring bordet synes, det er vigtigt og spændende, så jeg er slet ikke i tvivl om, at der kommer til at ske ting på det her område, siger Gry Espe Bak, Specialkonsulent i Center for Særlig Social Indsats.

DM i Ombold kommer til Helsingør Kommune til sommer.

Sådan gjorde vi: Ved at kigge i en mødedagsorden for Social-, og Beskæftigelsesudvalget på Helsingør Kommunes hjemmeside, blev vi opmærksom på, at de ønsker at samarbejde mere med foreningslivet, for at mindske blandt andet ensomhed hos socialt udsatte. Efter at have kontaktet to af kilderne telefonisk, fik vi fortalt at DM i ombold kommer til Helsingør og vi kiggede derfor ind i projektet og dets virkning på udsatte borgere. Alle interviews er foretaget telefonisk, undtagen citatet fra Frivilligcenter Helsingør, der skrev deres svar på mail.