
Vidste du, at Roskildes ældste forening er et fugleskydningsselskab, der hvert år mødes og skyder på træfugle? Selskabet fik for 50 år siden stjålet en lang række malerier, selskabet kalder dem skiver, fra Hotel Prindsen. Hvem der stjal skiverne, og hvorfor, er stadig et mysterium.
Nu er der nyt i sagen. Fuglekongen Jens Peter Rasmussens stjålne ramme fra 1893 er nemlig blevet fundet, istandsat og udsmykket med kopi af det gamle maleri, forklarer selskabets hjemmesideredaktør Henrik Brandt og bekræfter, at fundet er meget vigtigt for selskabet:
– Ja, det er jo af væsentlig betydning for os at have en så intakt samling som overhovedet muligt. Det er meget smertefuldt, at de stjålne skiver forsvandt dengang, udtaler han.
Læs også: Massevis af tyverier fra biler i Roskilde: Her er politiets råd | NetAvisen
En billedbog af byen
Fugleskyderselskabet kårer hvert år en Fuglekonge. Fuglekongen skal derefter lave et maleri med ramme. Maleriet viser ofte noget fra Fuglekongens eget liv. Skiverne er derfor i årenes løb blevet til en enorm samling af malerier og motiver af både det gamle og nye Roskilde og Omegn, forklarer Henrik Brandt på skrift.
Mette Høj er museumsinspektør på Roskilde Museum. Hun bekræfter, at fuglekongeskiverne har været en vigtig kilde til forståelsen af Roskildes historie:
– Hvis man ser på skiverne fra omkring midten af 1800-tallet, så er det jo ofte bygninger i byen eller steder i byen. Eller noget, der refererer til fuglekongens erhverv. På den måde synes jeg jo, de har en fantastisk kulturhistorisk betydning for os, udtaler Mette Høj.
De mange skiver, som Fugleskydningsselskabet har skabt i årenes løb, fungere dog bedst i sammenhæng af hinanden:
– Går du de der 200 skiver igennem, hvor meget der nu er i alt, så får du samlet en slags billedbog, der fortæller byens historie, siger Mette Høj også.
Læs også: Borgmester vil have fokus på tyveri og hærværk på kirkegård | NetAvisen
Fakta om Fugleskydningsselskaber
- Fugleskyderselskaber har eksisteret i Danmark siden 1334
- Grundlagt med formålet om at træne våbenfærdighed
- Roskilde og Omegns Fugleskyderselskab har idag 196 skiver tilbage. Her er 70 af dem udstillet på Roskilde Rådhus
Kilde: Roskilde og Omegns fugleskydningselskab
Forsvunden skive er nu skabt igen
Rammen til skiven blev fundet i et dødsbo. Efter længere tids renovationsarbejde blev den historiske ramme fikset, og kunstneren Mette Lorentzen genskabte det unikke maleri i den originale ramme. Den færdige skive blev vist frem ved selskabets generalforsamling d. 17. marts, skriver Henrik Brandt.

Henrik Brandt fortæller, at han også ser skiverne som et vigtigt virkemiddel til at forstå Roskildes historie. Han beskriver blandt andet, hvordan fuglekongeskiverne som de eneste kunne beskrive, hvordan det gamle rådhus i Roskilde så ud.
Fundet har bragt glæde til selskabet, som håber at andre stjålne skiver også vil finde vej hjem igen.
Sådan gjorde vi: Journalisten blev gjordt opmærksom på sagen af Henrik Brandt. Journalisten har derefter foretaget telefonisk interview med både Henrik Brandt og Mette Høj. Journalisten har også modtaget en tekst fra Henrik Brandt, der beskriver sagen samt selskabet.
Roskilde fuglekongers stjålne skive er nu genskabt og tilbage på rette plads added by stud-jklitgaard on
View all posts by stud-jklitgaard →