Vild jagt på butikstyve udløser dusør fra politiet

Sofie Julie Lindhardt (t.h.) får overrakt sit diplom af Midt- og Vestsjællands politidirektør Anne Tønnes.
Sofie Julie Lindhardt (t.h.) får overrakt sit diplom af Midt- og Vestsjællands politidirektør Anne Tønnes.
Foto: Kasper Hesselbjerg Andersen.

En »resolut og modig indsats« er grunden til, at Sofie Julie Lindhardt netop er blevet et diplom og 1.000 kroner rigere. Midt- og Vestsjællands politidirektør Anne Tønnes var fuld af anerkendelse over den måde, Sofie Julie Lindhardt tacklede situationen, da hun sidste år satte sig for at stoppe to butikstyve i Jersie ved Solrød Strand.

Sofie Julie Lindhardt er en af de 18 borgere, som onsdag den 2. november blev hyldet af Midt- og Vestsjællands Politi for deres ekstraordinære indsats og hjælp til politiet. Hun er med andre ord en af hverdagens helte. Læs hendes hæsblæsende historie her, og find ud af, hvorfor hun har gjort sig fortjent til titlen som hverdagshelt.

OM DUSØRER

  • Midt- og Vestsjællands Politi har i mange år honoreret borgeres ekstraordinære indsatser.
  • Det er betjentene, der var til stede i den enkelte sag, der indstiller en borger til en dusør.
  • De 18 borgere, der modtog en dusør onsdag den 2. november, havde gjort en afgørende forskel i 15 forskellige sager rundt omkring på Sjælland.
  • Sagerne var vidt forskellige men handlede om enten at redde liv eller hjælpe politiet i deres efterforskning.

Kilde: Midt- og Vestsjællands Politi.

Stop tyven

Det er fredag den 21. august 2015, og klokken er ca. 18. Sofie Julie Lindhardt, som i dag er 28 år, er på indkøb i den lokale ALDI-butik i Jersie sammen med sin kæreste og sine to børn. Inde i butikken bemærker hun og kæresten, at to udenlandsk udseende mænd har gang i noget mistænksomt.

– Vi lagde mærke til, at de gik rundt og stoppede varer i deres tasker, fortæller Sofie Julie Lindhardt.

Det får parret til at alarmere en af butikkens ansatte, og så får de to butikstyve ellers travlt med at komme ud af døren med deres tyvekoster. »STOP TYVEN!«, råber ALDI-medarbejderen, men ingen når at reagere, før mændene er væk. Sofie Julie Lindhardt bruger et splitsekund på at overveje situationen, og så sætter hun efter tyvene.

– Jeg tænkte: Min kæreste har mine børn, og så finder jeg nok ud af resten, for politiet er jo nok også på vej, siger hun.

Ude på gaden får Sofie Julie Lindhardt øje på de to mænd, som går med hastige skridt mod Jersie Station, der ligger 100 meter væk fra ALDI-butikken. Hun lunter stille og roligt efter tyvene, så de ikke opdager, at de bliver forfulgt. Lige i hælene har hun sin kæreste og sine to børn.

Læs også: Fulgte efter røver: Nu hædres hun af politiet

En principsag

Som stamkunde ved Sofie Julie Lindhardt, at ALDI-butikken generelt er plaget af butikstyveri, og at der for nyligt er blevet sat ekstra overvågningskameraer op for at komme tyveriet til livs. Hun kan tydeligt mærke, at de to butikstyve, hun er i gang med at forfølge, krænker hendes retfærdighedssans.

– Det blev et princip for mig, at nu skulle de bare fanges. Jeg tænkte: Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at de skal slippe afsted med det, fortæller Sofie Julie Lindhardt.

Da hun har halet lidt ind på tyvene, finder hun sin telefon frem og skynder sig at tage nogle billeder af de to mænd. Så ringer hun 112 og sætter den vagthavende ind i situationen. Kort efter er både Sofie Julie Lindhardt og butikstyvene på Jersie Station, hvor der holder et S-tog og venter. Sofie Julie Lindhardt løber hen til togføreren og beder ham om ikke at køre videre, men vente på politiet kommer. Hun har stadig alarmcentralen i telefonen.

Læs også: Politiet hylder hverdagens helte

Tyvene kastede med slik

Nu støder hendes kæreste og børn til på den lille perron. Det går op for tyvene, at de bliver jagtet. De smider de fleste af deres tyvekoster, som består af slik og lidt sprut, på jorden. Noget af slikket kaster de efter Sofie Julie Lindhardt, og hun bliver da også ramt, men der skal mere til at stoppe deres stålsatte forfølger. Tyvene løber væk fra stationen, og Sofie Julie Lindhardt efterlader sin familie på perronen og sætter igen efter de to gerningsmænd. Hun ved godt, at det kan blive farligt, hvis de to mænd pludselig sætter sig for at stoppe hende med grovere metoder end flyvende slik, men hun føler, at hun har styr på situationen.

– Jeg tænkte, at jeg kunne løbe fra dem, hvis det kom dertil. Jeg var jo på hjemmebane, og det var de ikke, fortæller Sofie Julie Lindhardt.

Efter ca. 500 meter mister hun tyvene af syne i Jersie Strandpark, og så slutter jagten.

På trods af de gode billeder, det lykkedes Sofie Julie Lindhardt at tage under jagten, er det ikke lykkes Midt- og Vestsjællands Politi at finde de to butikstyve.