En ny samarbejdsaftale mellem Roskilde Kommune og RUC skal styrke lokale virksomheders konkurrenceevne. Gennem det såkaldte ‘Vækst gennem viden’-projekt skal virksomheder sparre med forskere og studerende ved RUC, der, med deres akademiske værktøjskasse, skal hjælpe lokale virksomheder med at udvikle sig.
Udover praktikpladser, gæsteundervisning og forskersamarbejder, indeholder aftalen blandt andet en plan om at etablere samarbejde mellem lokale private virksomheder og specialestuderende på universitetet. RUC har også tidligere samarbejdet med kommunen og virksomheder, men nu går man målrettet efter at etablere 20 specialeforløb over de næste to år:
– Vi er ved at ansætte en medarbejder, der blandt andet skal ud og sparke døre ind hos virksomhederne og formidle, hvad der er at vinde for virksomhederne ved at indgå i det her samarbejde. Men vi har i en årrække haft et tæt samarbejde med Roskilde Kommune og også med mange af virksomhederne, så mange af dem er bekendt med at samarbejde med RUC-studerende, fortæller Maj Wagner, der er RUC’s koordinator på projektet.
Læs også: Unge arbejdsløse er nu i gang med en uddannelse
Det er ikke bare deres teoretiske viden, de studerende kan trække på. Ifølge Maj Wagner har de studerende meget at tilbyde virksomhederne, blandt andet deres stærke evner for at samarbejde og lede tværfaglige projekter:
– Vi kan mærke, at de overordnede RUC-kompetencer er meget efterspurgte, ikke bare i Roskilde, men i al almindelighed. Udover de fagspecifikke kompetencer, bliver problemorientering, praksisinddragelse, tværfaglighed og evnen til at samarbejde betonet rigtig meget, når vi taler med virksomheder, siger hun.
Godt med teoretisk grundlag
Jørgen Lauritsen nikker genkendende til fordelene ved at samarbejde med RUC-studerende. Han er ejer af virksomheden Optimax, der rådgiver andre virksomheder om salgs- og strategiudvikling. Han hørte om muligheden for et specialesamarbejde og så muligheder i, at få inputs fra studerende med en opdateret akademisk viden:
– Jeg har drevet virksomhed i 18 år, men det var godt at have den der ping-pong med nogle, der havde et teoretisk grundlag, siger han.
Læs også: KL-formand: Straf uddannelser, der ikke samarbejder med erhvervslivet
Jørgen Lauritsen kom i kontakt med en gruppe studerende på virksomhedsstudier på RUC, og de havde konkrete bud på, hvordan han kunne udvikle sin virksomhed:
– De hjalp mig blandt andet med at målrette den rådgivning, jeg giver, så den passede bedre til den målgruppe, som jeg arbejder med, siger han.
Ikke kun på virksomhedernes præmisser
Samarbejdet er dog ikke kun for virksomhedernes skyld. Det er en central del af aftalen, at de studerende også får noget ud af det. Maj Parker understreger, at man er meget bevidst om, at samarbejdet ikke kun sker på virksomhedernes præmisser:
-Så snart man begynder at interagere med virksomheder, så er der tusindvis af faldgruber. Det er vi enormt opmærksomme på, og det er noget vi gør rigtig meget ud af, både når vi taler med virksomheder og studerende. De skal vide, at det ikke er konsulentarbejde. Det vigtigste, de studerende skal have for øje, er de læringsmål, der står i studieordningen, og at de skal eksamineres i dem, siger hun.
Læs også: Erhvervslivet efterlyser længere studiepraktik
Udover ‘Vækst gennem viden’-projektet indeholder rammeaftalen desuden projektet ‘Fødekæden fra folkeskole til RUC’, der blandt andet består af en naturfagsfestival for og med børn og unge i folkeskolen, gymnasiet og på de videregående uddannelser.