28 offentligt ansatte. Så mange kan hæve en årsløn på mere end 1 million kroner i Rudersdal Kommune.
Det kan konstateres på baggrund af et spørgsmål til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) i Folketingets Indenrigsudvalg. De dugfriske tal afslører, at Rudersdal Kommune, sammen med Gentofte Kommune, har flest offentligt ansatte med en årsløn på mere end 1 million i Nordsjælland – svarende til en månedsløn på minimum 83.333 kroner.
Ifølge Christoffer Emil Jexen (EL), byrådsmedlem i Rudersdal Kommune, er 28 mange, og byrådet bør derfor kigge på, hvordan det kan være sådan i Rudersdal Kommune. Han åbner derfor op for en diskussion om de lokale løntillæg.
– Vi kan jo ikke med lokale løntillæg redde hele denne diskussion, men vi kan tage aktiv stilling til det som kommunalbestyrelse og bede om at få gennemsigtighed, så der kan tages en politisk beslutning om at lave det om, siger han.
Læs også: Naturen skal samle Rudersdal: Kulturslangen snor sig nu i hele kommunen
Det drypper mest på chefer og ledere
Du kunne lige så godt spørge, er det ikke et problem, at flere ikke tjener mere. Præmissen, som der bliver lagt ned, er forkert. Det er en useriøs forargelsespræmis. Det interessante er jo, om de tjener mere, end tilsvarende ansatte gør i det private
Christoffer Buster Reinhardt (K), byrådsmedlem i Rudersdal Kommune.
I Rudersdal Kommune er det ikke alle offentlige ansatte, som modtager høje lønninger. Fra august 2013 og 10 år frem har pædagogmedhjælpere i Rudersdal Kommune fået en gennemsnitlig lønstigning på 175 kroner i kvalifikations- og funktionstillæg om måneden, mens ledere i administration og IT i Rudersdal Kommune, målt på samme tillæg, har fået 6201 kroner mere om måneden. Med andre ord har lederne i kommunen i gennemsnit fået 6.026 kr. mere i lønstigning de seneste 10 år end den almindelige pædagogmedhjælper.
Det betyder en stigning i løntillæg på 31% for pædagogmedhjælpere og cirka 136% for ledere i administration og it.
kilde: Kommunerne og Regionernes Løndatakontor
Byrådsmedlem og medlem i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget i Rudersdal Kommune Malene Barkhus Larsen (V) synes, at de store lønforskelle skal undersøges nærmere.
– Jeg anerkender, at der er nogle tal, som vi er nødt til at se på, fordi der er nogle lønninger, som ikke svarer til de omegnskommuner, vi normalt sammenligner os med. Det er også vigtigt at sige, at vi som kommune ikke skal være lønførende, siger hun.
Den 5. oktober 2023 spurgte ikke-medlem af Indenrigsudvalget Nick Zimmermann (DF) indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), om hun ville redegøre for, hvor mange ansatte i henholdsvis staten, regionerne og kommunerne der modtager over 1 mio. kr. årligt i løn, herunder bonusser og andre tillæg samt pension.Den 1. november 2023 vendte Indenrigsudvalget tilbage med et notat, der viste tallene på antallet af offentligt ansatte i kommunerne, der modtager en samlet løn på mere end 1 million kroner i 2023.Kilde: Indenrigsudvalget
At de offentliggjorte tal giver et billede af en for stor lønspredning mellem de offentlige lønninger i Rudersdal Kommune, er byrådsmedlem fra borgmesterpartiet Christoffer Buster Reinhardt (K) uenig i. Han går stik imod holdningen hos sin borgerlige kollega Malene Barkhus Larsen (V) og siger, at kommunen sagtens kan være lønførende. Ifølge ham bygger hans kollegaers synspunkter på en forkert forargelsespræmis.
– Du kunne lige så godt spørge, er det ikke et problem, at flere ikke tjener mere. Præmissen, som der bliver lagt ned, er forkert. Det er en useriøs forargelsespræmis. Det interessante er jo, om de tjener mere, end tilsvarende ansatte gør i det private, siger han.
Læs også: Olena følte sig underbetalt – nu råber 3F op om løn til ukrainere
En del af en større lønudvikling
Lokale lønstigninger er ikke noget, der er sket natten over, påpeger Laust Høgedahl, lektor ved Aalborg Universitets institut for Politik og Samfund.
– Det er jo i høj grad topchefer i den offentlige sektor, der kommer op på de lønninger, og det er jo en udvikling, man har set været i gang i mange år efterhånden. Det står dog klart, der er sket en større lønspredning i den offentlige sektor, og det er, hvad vi kan se i Rudersdal Kommune, siger han.
Læs også: Flere offentligt ansatte lider af stress
Rudersdal kommune kæmper med rekrutteringen
Netop når det kommer til rekruttering af nye medarbejdere på velfærdsområdet, har kommunen det svært. En optælling fra Social- og Sundhedsudvalget fra september i år viser, at kommunen står og mangler 7 pædagoger og 14 SOSU-hjælpere.
Spørger man Christoffer Emil Jexen (EL) bør byrådet fremover overveje højere lønninger til personer i velfærdsfagene.
– For mig starter det med lønnen, fordi det er det, der kan tiltrække og få medarbejdere til at blive. Jeg synes, at lønnen fylder for lidt i hele den her rekrutterings- og fastholdelsesdagsorden, siger Christoffer Emil Jexen (EL)
Malene Barkhus Larsen (V) har en mere moderat holdning til, at lønnen kan styrke rekrutteringen af nye medarbejdere i kommunen.
– Jeg tror, at lønnen er ét element, men vi får ofte tilbagemeldinger om, at løn ikke er det vigtigste parameter. Det handler også om fællesskabet med sine kollegaer, fleksibilitet i arbejdsdagen og afstanden til ens arbejdsplads.
Sådan gjorde vi: I en Facebook-gruppe om Rudersdal Kommune fik jeg et tip fra en lokalpolitiker. Det handlede om et notat fra Indenrigsudvalget, som gav et overblik over, hvor mange på kommunernes lønningslister, der tjener mere end 1 million kroner. Derefter fandt jeg nogle relevante data på Kommunerne og Regionernes Løndatakontor, som kunne fortælle noget om lønudviklingen i kommunen. Som opfølgning tog jeg fat i tre lokalpolitikere og en enkelt ekspert. Alle interviews blev foretaget telefonisk.