Søndag d. 7/11 åbnede udvidelsen af Kulturslangen i Rudersdal Kommune. Det er Rudersdalmuseerne, Historisk-topografisk selskab for Søllerødegnen, Birkerød Lokalhistoriske arkiv og museum og Kultur- og Naturforvaltningen i Rudersdal Kommune, som står bag udvidelsen af ruten.
Kulturslangen er en 14 km lang naturrute, som løber på tværs af kommunen, fra Vedbæk til Næsset, og den nu er blevet udvidet med 15,6 km. Axel Bredstorff, som er formand for Historisk-topografisk selskab for Søllerødegnen, fortæller, at formålet med den nye del af ruten er at lave en sløjfe på den eksisterende rute. Denne sløjfe starter i Holte og går op igennem Birkerød, Høsterkøb, Rude skov og ned forbi Gammel Holte. For Axel Bredstorff har ruten stor symbolsk værdi.
– Siden Birkerød- og Søllerød kommune blev lagt sammen i 2007 i forbindelse med kommunalreformen, har vi arbejdet på at få udvidet Kulturslangen, så den også løber gennem Birkerød Kommune og dermed binder hele Rudersdal sammen.
Artiklen fortsætter under kortet
Her vises Kulturslangen. Den blå rute er den oprindelige rute, og den røde er den nye udvidelse.
Den nye del af ruten har dermed været lang tid undervejs. Svend Christensen, som er museumsinspektør og leder af Mothsgården museum, forklarer, at man i mellemtiden har arbejdet på fem temaruter, som ligger langs den oprindelige rute.
Læs også: Hold til højre…eller venstre? Færdselsloven gælder også i naturen
– Efter vi blev til Rudersdal Kommune, har man ville revitalisere ruten, og det har man gjort med at lave en række mindre ture, som både har start og slut et eller andet sted på ruten. Kulturslangen er jo en lang rute, og for at komme udenom problemet, med at man starter et sted og havner et andet sted i kommunen, så har man lavet temaruterne, som ikke er længere end en gåtur, også for familien, siger Svend Christensen.
De fem temaruter er mellem tre og fem km lange og byder på hver deres kulturhistoriske fortællinger. Ifølge Axel Bredstorff, er det planen, at den nye udvidelse af Kulturslangen også skal udstyres med temaruter, som vil åbne inden for de næste to år.
De fem temaruter på den oprindelige Kulturslange
Siden 2015 er en ny temarute blevet åbnet hvert år.
2015: Vedbækturen – fra fiskerleje til mondænt villakvarter
2016: Gl. Holtegaardturen – landsby, barok og villakvarter
2017: Næsseslotsturen – storkøbmandens engelske landskabshave
2018: Søllerødturen – alvej, landsteder og grænseland
2019: Maglemoseturen – stenalderfjord, drøvtyggere og kærlighedssti
De fem nye temaruter bliver lavet i samarbejde mellem Rudersdal Kommune og flere lokale foreninger, ligesom den nyåbnede udvidelse af Kulturslangen. Her har både Historisk-topografisk selskab for Søllerødegnen og Birkerød Lokalhistoriske arkiv og museum været med i processen.
Kathrine Thygesen, som er kunstkonsulent i Rudersdal Kommune, fortæller at samarbejdet med kommunens lokale foreninger er noget, som bliver prioriteret af kommunen. Interessen for natur og de forskellige ruter i Rudersdal kan mærkes fra både foreninger og borgere i kommunen.
Læs også: Ramsløg eller liljekonval: Her er, hvad du skal kigge efter i naturen lige nu
– Vi sørger for at have et samarbejde med kommunens lokale foreninger. På den måde er lokalområdet meget engageret i at være med og har også en stor interesse i at sætte fokus på det kulturhistoriske, der er i deres lokal områder, og det er vi meget glade for. Vi kan også måle interessen for ruterne på nettet, og den er ret stor. Vi har en app, som hedder RudersdalRutens Univers, hvor man kan få overblik over de forskellige ruter, og på vores app kan vi se, at der er rigtig meget aktivitet på ruterne, siger Kathrine Thygesen.
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt et opslag på Facebook-gruppen Rudersdal Kommune, hvor der blev inviteret til åbningen af den nye udvidelse af Kulturslangen. Journalisten deltog i selv åbningen, og på forhånd blev der foretaget interview med både Axel Bredstorff og Kathrine Thygesen.